Selo lutaka u Japanu
U VAZDUHU · urban flash

Jedno od udaljenih mesta u Japanu, iako se ne zna da li je udaljeno, ili gotovo zaboravljeno od svih, više deluje kao scenografija za neki horor film ili knjigu, nego mesto koje se može locirati na Google Maps. Ipak, ako i niste čuli za Nagoro, vreme je da se upoznate sa ovim prirodom zaista bogatim krajem sveta, iako je, kada je reč o ljudima siromaštvo ili manjkavost prilično dominantna osobina. Umesto ljudi ipak imaju lutke, ako je to kome za utehu!

U nedavnom snimljenom dokumentarcu pod nazivom Dolina lutaka, Fritz Schumann istražuje specifičan svet jedne žene – Tsukimi, objašnjavajući motive, vreme i načine izrade lutaka koje bi trebalo da zamene one koji su umrli. U istom filmu moguće je videti lokalnu školu, ispunjenu krpenim učiteljima i decom. Lutke su napravljene od slame, tkanina i stare odeće, a Tsukimi stalno pravi nove figure kojima će zameniti one baš istrošene.

Tsukimi je sasvim spontano otkrila način da selo kojeg se nekada seća kao bogatog ljudima, vrati u prvobitno stanje. Tokom faze neuspelog zasada rešila je da napravi strašilo koje će ličiti na nju, a onda je došla na novu ideju – napraviće lutke prema sećanju na sve stanovnike koji su nekada živeli u njemu. Ono što je do kraja filma prilično jasno jeste da je ova žena veoma usamljena, i da samo želi da se u njenoj okolini čuju glasovi drugih ljudi, pa makar to bili i turisti.

Lutke umesto živih ljudiOtvori galeriju
Najbolja votka na svetu Najbolje votke na svetu Iz dečje perspektive Svet iz dečije perspektive Ideali ženske lepote kroz istoriju – pogledajte ovaj kratki video Ideali ženske lepote kroz istoriju – pogledajte ovaj kratki video Artlexa Chung Ko se krije iza „ArtlexaChung“ Instagram profila? · · ·