Zorannah
U VAZDUHU · pop trash

Ako ćemo pošteno-najpoštenije, do početka ove sedmice postajala je čvrsta namera autora ovog teksta da ovaj kutak izgleda drastično drugačije nego što će to sada i biti slučaj. Planirano je da tekst počne zajedljivim i poželjno vickastim podsećanjem na onaj hit Giogannyja Fantastica u kojoj on svoj dragoj, tako željnoj slave, poručuje „Samo ti si falila..“ A onda se na Zorannina tek pridošla autorska pleća strovalila silina nerezonskih napada i uvreda, što je po nekom automatizmu čitavu priču preusmerilo u pravcu, gle čude, rađanja još jednog (vele, znakovito-ilustrativnog) fenomena. A valjda smo se makar hiperprodukcije fenomena u poslednjih desetak-petnaestak slobodarskih leta nagledali.

Kao prvo, Zorannina knjiga/paraknjiga formalno gledano nije nikakva novina (davno-davno, nešto slično priredila nam je krasna Marija Baksa, potom i Jelena Tinska i ostale, a najudarničkije se na ovom polju zalagala neprevaziđena Ruška Jakić, koju će Zoranna na jednoj od fotografija, možda i duhovito, omažirati). Nije prva, ali je svakako najambicioznije sprovedena u delo. Prava coffe table book bižuterija. Naravno, mimo tog blještavog pakovanja, ovo izdanje je u biti ponajpre ako ne i samo, nazovimo to tako, Zorannina šarenica, nešto poput rozen-torte sa nekoliko (mada kanon nalaže dvanaest) kora, nažalost, fabričke izrade. Dakle, red modnih saveta, pa sloj brzopoteznih životnih mudrosti, pa red pošalica, spiskova, te mnogo ilustracija… i podosta raznovrsnih i raznorodno obojenih fontova. Ruku na srce, ama baš sve u skladu sa očekivanjima.

Otud  nije najjasnija dreka koja se nadigla u konkretnom slučaju velikih gužvi koje su pratile potpisivanje ovog Zoranninog uratka. Da budemo iskreni, teško da je u toj gomili bilo zalutalih i obmanutih. Nema spora, Life & Style, kako zvuči zvanični naziv ovog izdanja, krcat je somnabulnim opaskama i savetima; ponajviše je beslovesnosti (poput „Muška prijateljstva fukcionišu po principu: Hej, jarane, jarane, jarani smo mi. Ne daj, ne daj jednoj ženi da nas zavadi. Ženska su, s druge strane, više nalik: Drugarice, lažljivice, kako si mogla da budeš s njim, kad si znala, što si mu dala da nas rastavi.“), neke od crtica naprosto ne znaće ama baš ništa („Devedesete su devedesete.“), a ima tu i dosta ideološki problematičnih iskaza (recimo, “Kartije narukvica koju ne skidam već godinama. Svako treba da ima jednu takvu”, ili  “Na kraju ste svakako bitne samo vi i one nasumične devojke iz toaleta kluba, koje će vas pitati gde ste kupili tu fenomenalnu haljinu.“). Ovi i svi slični plodovi uma zapravo ne bi trebalo da iznenade i zbune bilo koga iole sklonog razmišljanju i opažanju sveta koji nas okružuje.

S tim u vezi, Life & Style je kičasta parada nezauzdanog narcizma i zahuktalog konzumerizma, što je, osim što je potpuno u skladu sa očekivanjima i nametima „žanra“, sasvim legitiman zahvat u eri sveopšteg japajajizma; najposle, ako može može alfa i omega vlasti i države da iz dana u dane zapada u te autodramske, samoljubive ja-pa-ja valunge, sigurno može i modna blogerka zanimljivog doživljaja ortografije. Ostaje nam, dakle, da je ta uzavrela moralna panika posledica dva jednostavna uzroka – uvek prisutne i večno tinjajuće mizoginije i potpunog nerazumevanja suštine popularne kulture. Da pojednostavimo stvari, nema tog naprednog društva gde su, recimo, filmovi Jima Jarmuscha na vrhu box office lista i gde su dela inovatora na polju savremene književnosti i/ili publicistike u golemoj i postojanoj prednosti u odnosu na lako kvarljivu, treš i falš robu, kada su tiraži kao merilo u pitanju.

Naprosto, popularna kultura koja u sebi ne može da iznađe i razumevanje i toleranciju spram činjenice da mladi naraštaji katkad/počesto i nekritički pristupaju trenutnoj ponudi u suštini i nije popularna kultura, nego je reč o kvazielitizmu koji očito besciljno luta po poljima populističkog. Sada, da li popularnost (pa  bila oličena i u toj sili mlađarije koja se tiskala da dobije Zorannin poptpis na prilično skupoj knjizi) treba da bude smokvin list izdavačima ili građa za štit kojim će se u nekoj poglednoj budućnosti oni boriti za neke uzvišenije ciljeve, ostaje da se vidi, premeri i prodiskutuje nekom drugom prilikom.

Dakle, pravda i za Zorannu!!! Što se tiče potpisnika ovih redova, tu može biti samo jedna. Zourana Pavić, dakako.

Najgore tetovaže Najružnije tetovaže poznatih ličnosti Taksi Bolje da me vozi taksi nego da me šetaš ti: Taksi u pop, rok i folk rimama Funk Znaš li, draga, onu šljivu-ranku pod kojom smo pričali o funku??? Svet intimnih oglasa u Srbiji Gej dopune stop!: Svet intimnih oglasa u Srbiji ·