replica-noahs-ark-israel-johan-huibers-2-5bfe8d490638e__700
U VAZDUHU · svet

Davne 1993, Johan Hjubers je čitao svojoj deci biblijsku priču o Nojevoj barci u kojoj je bog zapovedio Noju da napravi jednu barku kako bi spasao sebe, svoju porodicu i životinje od velikog potopa. Tada je ovaj građevinac iz Holandije došao na ludu ideju. Naime, on je odlučio da napravi sopstvenu verziju Nojeve barke. Kada je to čula, njegova žena je prasnula u smeh i rekla mu da: „kada je završi, može da se spremi i za godišnji odmor na Mesecu.“

Johan je, s druge strane, bio smrtno ozbiljan i završio svoj bizarni projekat. On, međutim, nije bio zadovoljan urađenim, smatrajući da je barka previše mala pa ju je razmontirao i krenuo da pravi novu i veću!

Njegova nova barka je već završena. Koštala je čak 1,6 miliona dolara. Johan je ovog puta bio prijatno iznenađen konačnim rezultatom svog napora, ali je ipak priznao da je barka mogla ispasti i bolje da je imao više iskustva u brodogradnji.

Nije teško biti impresioniran kreacijom ovog posvećenog čoveka. Njegova barka je visoka oko 23 metra (skoro kao petospratna zgrada), dugačka oko 150 metara, dok je njen kapacitet malo više od 5000 ljudi. Kao i u biblijskoj priči, ona je puna životinja kao što su nosorozi, slonovi i gorile, ali, naravno, ne pravih.

Nojeva barka je u početku bila popularna atrakcije za turiste koji su bili u poseti gradu Dodrehtu u Holandiji, ali su lokalne vlasti ušle u sukob sa Johanom pa je ona trenutno zatvorena za javnost.

Johan se, međutim, ne predaje i planira da sa svojom barkom otplovi do Izraela. Budući da je pravljena po specifikacijama iz Biblije, barka nema motor, što znači da je potreban remorker da je odveze. Johan za sada nema sredstva za ovaj poduhvat, ali poziva vernike i druge entuzijaste za ovakve projekte da mu pomognu donacijom na njegovom sajtu.

Lako je biti ciničan i reći da je ovaj čovek trošio vredne godine svog života kakao bi napravio nešto što je za mnoge ljude beskorisno. Međutim, koliko ljudi može da kaže da je uspelo da završi praktično nemoguć projekat koji im je bio drag srcu i pored nipodoštavanja okruženja i ne baš prevelikog entuzijazma bližnjih za takvu ideju? Svakako, ne puno…

indigenous-cultures-homage-to-humanity-jimmy-nelson-fb35__700-png Posveta čovečanstvu: Fotografije egzotičnih plemena iz svih krajeva sveta _104417946_20171001_fellipeabreu_kumasi_65704 Po čemu su sahrane u Gani posebne p064wrql Ostrvo jednoroga i drugi tematski parkovi koje još niste videli airplane-movie-passengers cult fiction Ima li toaleta u avionu? · ·