collage
PULS GRADA · destinacija

Iako je u jeku sezona godišnjih odmora, uživanje i lenčarenje ne mogu da traju beskonačno, te je na putovanju lepo kupiti suvenir koji će vas tokom ostatka godine podsećati na destinaciju koju ste prethodno posetili.

Ukoliko ste, inspirisani Svetskim prvenstvom u fudbalu, odlučili da uskoro posetite Rusiju, u nastavku pogledajte koji su to suveniri bez kojih ne bi trebalo da se vratite kući.

Lakirane minijature paleških umetnika

Naziv ovih minijatura potiče od sela Paleh, koje se nalazi nedaleko od Moskve. Još od 17. veka, ovde je cvetao ikonopis i fresko slikarstvo. Umetnici iz raznih krajeva sveta dolazili su u Paleh kako bi oslikavali crkve i katedrale. Nakon revolucije 1917. religija je bila zabranjena, te je fresko slikarstvo palo u zaborav, ali su lokalni umetnici svoj talenat iskoristili za izradu lakiranih minijatura koje su ukrašavali folklornim ruskim motivima. Raskošnih detalja, živih boja i visokog sjaja, ove minijature predstavljaju vrlo zanimljiv i autentičan suvenir koji će oplemeniti svaki enterijer.

Čajni set od carskog porcelana

Kada je interesovanje za kineskim porcelanom u svetu naglo poraslo, ni Rusi nisu ostali imuni na lepotu tih prefinjenih komada. Oni su postali vrlo popularni na carskom dvoru, a nalog carice Elizabete za izgradnju fabrike za proizvodnju porcelana u Sankt Peterburgu, samo je dodatno ubrzala ovaj proces. Ruski inženjer Dmitri Vinogradov osmislio je formulu za proizvodnju ruskog porcelana. Tako je nastala Fabrika carskog porcelana, čiji rad je u velikoj meri podržavala carska porodica Romanov. Zaštitni znak ove fabrike jeste čuveni čajni set kobalt-plave šare u vidu mreže, koji se proizvodio tokom poznih ’40-ih.

Babuške

Set od nekoliko oslikanih drvenih lutkica koje su spakovane jedna unutar druge, ili takozvane babuške, sigurno su najpopularniji suvenir koji možete doneti iz Rusije. Iako one jednostavnije izrade i dekora možete naći svuda, do onih izuzetnih primeraka vrhunske izrade teško se dolazi, jer spadaju u prava umetnička dela. Takvi komadi proizvode se u fabrici The White Nights Company u Sankt Peterburgu, i predstavljaju jedinstveno remek-delo kojim možete obradovati sebe ili vrlo blisku osobu koja zaslužuje jedan ovakav, autentičan poklon.

Privesci u Faberže stilu

Ime Faberže postalo je poznato širom sveta, naročito među kraljevskim porodicama, koje su se sredinom 19. veka zaljubile u čuveno Faberžeovo jaje. Nakon revolucije 1917. Faberže je prestao sa radom, a veći deo kraljevske kolekcije uskršnjih jaja zauvek je izgubljen. Naći primerak iz originalne kraljevske kolekcije danas je gotovo nemoguće, ali lepa vest je da umesto jaja, možete pronaći privezak od jedinog juvelira koji je vlasnik patenta za izradu emajliranog nakita Faberžeovom tehnikom. Olga Pamelnikova izrađuje priveske od srebra, zlata i dragog kamenja ušuškanog u emajl, simboličnog jajastog oblika.

Šalovi iz Pavlovog Posada

Vintidž šalovi atraktivnih boja i ruskih folklornih šara, doživljavaju veliki povrtak na modnu scenu, te je jedan ovakav primerak pravi suvenir ukoliko želite da obradujete sebe ili drugaricu od stila. Zahvaljujući bogatoj šari i koloritu, ovi šalovi i marame lako se mogu kombinovati u raznim prilikama, te osvežiti svaki stil. Najlepši komadi proizvode se u mestu Pavlovo Posad, gde nastaje čak 800 vrsta ovog atraktivnog modnog detalja, i to od vune, pamuka, lana ili svile. Šara se najpre štampa na tkaninu, a potom se marama ručno dorađuje.

shutterstock_571370566 Najšarenije ulice Evrope krakow-naslovna Trip Advisor preporučuje top destinacije za ovo leto 500px Photo ID: 173514057 - Planina Taranaki na Novom Zelandu dobila status živog bića ANDREJNIHIL-8801 Dragulj Istre · · · · ·