pexels-photo-255268
PULS GRADA · zdravlje

Osim ako niste jedna od 60 osoba na svetu koja ima savršeno pamćenje, dobro bi vam došao bilo kakav napredak u ovoj aktivnosti mozga. Odmah ćemo vam reći, možete da zaboravite na čitanje i razne igre vežbanja pamćenja, recept koji vam nudimo je dosta jednostavniji.

Bar je to zaključak novog istraživanja koje tvrdi da provođenje vremena u prirodi blagotvorno deluje na našu sposobnost da pamtimo.

Dejvid Strejer je kognitivni psiholog i profesor neuronauke na univerzitetu u Juti. On je želeo da istraži kako mozak reaguje na vreme provedeno u prirodi. Zajedno sa asistentkinjom Rejčel Hopman, on je grupi studenata dao jednostavan test pamćenja, nakon čega im je naložio da pola sata provedu u prirodi. Po povratku ih je ponovo testirao, ali je takođe koristio i druge alatke za merenje neuronske aktivnosti tokom eksperimenta.

Podaci do kojih je došao Strejer su pokazali da su rezultati studenata na testu pamćenja posle odlaska u prirodu značajno bolji nego isti pre te aktivnosti. On je to objasnio činjenicom da se naš čeoni režanj mozga, zadužen za donošenje odluka i rešavanje problema, umori tokom napornih svakodnevnih obaveza.

Budući da su šetnje u prirodi veoma opuštajuća aktivnost, ni najmanje nas ne iznenađuje da je baš ona idealna za oporavljanje naše sposobnosti da pamtimo. Prema Strejeru, naše pamećenje se na ovaj način može poboljšati za čak 20%! 

Eto još jednog razloga za izlazak iz kuće i uživanje u lokalnom parku ili šumi.

overeatingcover 5 razloga zašto se prejedamo Koleno Mala ruska apoteka: Kako vaše kosti? Virusne bradavice Koga sve muče virusne bradavice? Umerena ishrana Kako se popularne dijete poigravaju sa vašim organizmom? · · ·