Imati i nemati
KULTURA · art

Umetnici Henry Hargreaves i Caitlin Levin su opsednuti hranom i sve što bi imalo ikakve veze sa obrocima postaje odmah njihova preokupacija – od poslednjih obroka posluženih zatvorenicima pred izvršenje smrtne kazne, do njihovog poslednjeg projekta koji nosi naziv „Power Hungry“.

U okviru diptih fotografija umetnici nastoje da kroz kontrast onoga što bi moglo biti tipično jelo iz vremena koje su prethodno odabrali, pokažu do koje mere je vladala nejednakost u obrocima bogatih i siromašnih.

Hargreaves objašnjava da je projekat započet istraživanjem koliko i kojih namirnica je potrošeno u vreme diktatora u starom Egiptu i Rimu. Potom su se umetnici zainteresovali i nastavili svoje istraživanje i dalje na prostore Francuske pre 1789. prostore današnje Severne Koreje, Sirije i Severne Amerike. Zaključak je vrlo brzo postao očigledan – u autoritarnim sistemima i takvim režimima vlasti, diktator koristi glad kao alat ugnjetavanja kojim postiže efekat savršene narodne tišine.

Današnje siromaštvo u SAD-u podrazumeva ne više od ove ishraneOtvori galeriju
Slavko Krunić Izložba Slavka Krunića „Bijenale odmetnica“ u Galeriji 212 safe_image.php Izložba „Pit Mondrijan. Slučaj ‘Kompozicije II’‟ u Narodnom muzeju Mirza Dedać, Tijana Radenković Izložba Mirze Dedaća i Tijane Radenković ”Empty Space” Tetovaže bliznakinje Tetovaže bliznakinje · · · · · · ·