Knjige jesen
KULTURA · knjige

Jesen je i zvanično došla po svoje, a samim tim nestalo je leto kao izgovor za manjak pažnje i preference koja uvek ide u korist takozvane lakše literature. Stoga vam ovde donosimo tri preporuke štiva čiji su jedini zajednički sadržitelj kvalitet, ozbiljnost i činjenica da su u ponudi u ovdašnjim knjižarama.

Lorens Darel Biografija – Gordon Boker

Naravno, imajući u vidu Darelov životopis ali i književne fascinacije, ovu knjigu bi najpoželjnije bilo čitati na nekom od grčkih ostrva nepomućene lepote ili u senovitim ćoškovima Aleksandrije, ali, ništa strašno, ovako vrhunska biografska proza prijaće vam u kom god okruženju da je se prihvatite. Darel je kod nas nesumnjivo najpoznatiji po i dan dan mnogovoljenom Aleksandrijskom kvartetu, i čini se da mu je ovdašnje čitateljstvo, već na konto tog dela dalo više mesto od onog koje su mu odredili neki najuticajniji izučavaoci engleske knjževnosti.

Ovo izdanje pruža nam uvid i u manje znane aspekte i njegovog književnog rada i njegove ličnosti, nemirne/pustolovne prirode. Lorens Darel – Biografija (prevela Sonja Vasiljević, objavio Karpos) ambiciozno je biografsko delo koje daje dovoljno povoda da se njemu pristupa i u njemu uživa kao što bismo to činili u slučaju nekog biografskog romana, a autor, Gordon Boker, osim zbog sposobnosti da razdvoji istinski relevantno od suštinski efemernog, treba biti pohvaljen i po osnovi intelektualnog poštenja po svaku cenu. U dosta mahova nedvosmisleno ukazuje i na Darelovu ne uvek prijatnu ličnost i njegovo suštinsko nesnalaženje na polju međuljudskih odnosa, veštini kojom nikada nije do kraja ovladao, a, sva je prilika, da nije ni nastojao da postigne tako nešto.

Satantango – Laslo Krasnahorkai

Tri decenije i kusur je bilo potrebno da se prevoda na srpski jezik domogne ovo remek-delo velikog mađarskog pisca. Naravno, Satantango će i posle ovog izdanja ostati najprepoznatljivije kao literarni predložak za izvrsnu filmsku adaptaciju Bele Tara. Ipak, sve i da ste gledali film i da ste upoznati sa sadržajem u narativnom smislu, greh bi bio da ne pročitate ovo vrhunsko delo umetničke proze najviše i najprestižnije klase.

Satantango (preveo Zoltan Moguščij, za redakciju prevoda i pogovor postarao se Marko Čudić, objavila kuća Dereta) na planu zapleta prati život u skrajnutoj i zaboravljenoj varošici i to u trenutku kada iz tog beznađa, splina i letargije varoš prene dolazak neznanca koji lako može biti prorok, prevarant, a možda i sam đavo. Krasnahorkai piše modernistički odvažno, ni trenutka ne koketirajući sa uvreženim čitalačkim prefrencama i očekivanjama; otud je njegov izraz zgusnut, katkad i mahnit, a sve to u ritmu koji prati autorov pripovedački instinkt. Satantango iziskuje usredsređenog, načitanog i strpljivog čitaoca, a takvi kada stignu do kraja ovog romana sigurno neće moći da pobegnu utisku da ovo zbilja jeste istinski jedinstveno čitalačko iskustvo, blagodarno i prekopotrebno.

Prvi negativac – Miranda Džulaj

Prvi negativac (preveo Aleksandar Milajić, objavila Booka), nakon šarmantne zbirke priča Baš ti, baš tu (iz kataloga istog izdavača), novi je susret ovdašnjih čitalaca sa prozom ove renesansne ličnosti. Prvi negativac (The First Bad Man) je debitantski roman, ali Mirranda Džulaj i u dužoj formi zadržava opsesivne teme i poznate stilske zahvate. U priči o Čeril Glimen, “feministkinji sa greškom”, koja čezne za onovremenskom romansom, a damare vlastitog temperamenta istrajno zauzdava, Miranda Džulaj ostaje verna finesama u gradiranju emotivnih previranja, ali i humoru i proživljenoj empatiji.

I čitanje ovog Prvog negativca ostavlja jaku impresiju čitanja uspelog književnog predloška budućeg filma (od one zavodljive indie sorte), što ni ne čudi imajući u vidu iskustvo Mirande Džulaj i u sedmoj umetnosti. Ona se i ovde pograva sa datostima, pritom ni na jedan trenutak ne gubeći iz vida potrebu književnosti da uvek govori u prilog univerzalnog iskustva, neovisno o meridijanima, kulturama i konkrenom životnom okruženju i svadonevnim tegobama.

Pa-kao-pozivnica Promocija knjige „Pa kao“ Vladimira Tabaševića drzavni neprijatelji Teofil Pančić o „Državnim neprijateljima“ Tajne priče Mirjane Novaković Prikaz zbirke „Tajne priče“ Mirjane Novaković Milena Trobozić Garfild Pogled na svet iz najbolje lože – o knjizi Milene Trobozić Garfild ·