Crkva Sv. Vasilija Ostroškog
KULTURA

Manastir Ostrog je nezaobilazno mesto za obilazak za većinu turista koji posećuju Crnu Goru, međutim malo ko zna da u obližnjem Nikšiću postoji crkva posvećena ovom izuzetno poštovanom svecu.

Kad se prilazi gradu Nikšiću sa bilo koje strane, kao svojevrstan vizuelni simbol dominira monumentalna saborna crkva u središtu grada, posvećena Sv. Vasiliju Ostroškom.

Ova veoma kvalitetna kamena građevina, zidana u neovizantijskom stilu, postavljena na jednom krečnjačkom brežuljku, urađena je na inicijativu knjaza Nikole, a prema projektu ruskog arhitekte Mihaila Preobraženskog. Motiv za izgradnju hrama poseduje memorijalni karakter s obzirom da je podignut u čast crnogorskih i hercegovačkih boraca poginulih u ratovima 1875–1878. godine.

Osim domaćih, u gradnji su učestvovali italijanski i ruski neimari. Pored zanimljive arhitekture, veoma je interesantan i enterijer sa lepim kamenim ikonostasom, prilogom Andrije Singrosa sa grčkog ostrva Hios, ruske ikone na oltarskoj pregradi, dveri koje je uradio poznati ikonopisac Vasilije Đinovski, prefinjena srebrna kandila, te monumentalni svećnjaci – lusteri iz XVIII veka, doneseni sa dvora napuljskog kralja Karla III Burbonskog – dar italijanske kraljice Jelene. Zvona za crkvu naručio je u Italiji srpski knez, od 1903. godine kralj Petar I Karađorđević, inače zet crnogorskog knjaza Nikole I. Prema nekim podacima, crnogorski suveren je imao nameru da se izrade u oltaru hrama monumentalne kraljevske grobnice.

U crkvi Sv. Vasilija Ostroškog zapisana su imena svih boraca, Crnogoraca i Hercegovaca, poginulih u borbi za oslobođenje od turskog jarma, u bitkama od 1875. do 1878. godine, nakon čega je Crna Gora, zajedno sa Srbijom, odlukama Berlinskog kongresa konačno priznata za nezavisnu državu. Imena ovih junaka nisu zapisana po činu i rangu u vojsci, već po datumu pogibije.

Teslin vremeplov „Teslin vremeplov“ obasjao Beč Pobednici konkursa Centrifuga, Superste Družite se sa pravim znalcima i saznajte „Šta radi kulturu“ Lipci - crrteži na pećini Lipci: Praistorijska galerija na otvorenom Soko grad Da li ste čuli za Soko grad između Pive i Tare? · ·