strawberries-1353274
PULS GRADA · gastro

Jestivo cveće je još nov trend u kulinarstvu koji ne samo da daje posebnu dimenziju izgledu hrane, nego doprinosi i njenom ukusu

Tekst: Jelena Popović

Jestivo cveće se koristi u kulinarske svrhe već hiljadama godina. Maslačak se spominje u Starom zavetu kao gorko začinsko bilje, a prvi put se jestivo cveće u kuhinji spominje 140. godine p.n.e. Mnoge kulture su od davnina koristile cveće u pripremi svojih tradicionalnih jela, u orijentalnim jelima se često koriste pupoljci ljiljana, dok su stari Rimljani koristili slez, ruže i ljubičice. Italijanska i španska kultura svetu je donela recept za punjene cvetove tikvica, dok su u Aziji latice ruža sastavni deo mnogih recepata.

Danas, uz široko rasprostranjenu upotrebu pesticida, važno je da izaberete jestivo cveće od dobavljača koji ih uzgaja posebno za kulinarsku potrošnju ili da ga uzgajate sami. Nepisano pravilo glasi: Ako je biljka jestiva, jestiv je i njen cvet. Štaviše, brokoli, karfiol, artičoke i kapari su pupoljci cveća, a jedemo ih kao povrće.

U cveće koje možete koristiti u ishrani spadaju nama dobro poznati maslačak, čije listove možete koristiti u salatama, kao i ljutić, koji je, kako mu i samo ime kaže, ljutkastog ukusa. Tu je i dalija koja je kiselkasta i pikantna, dan i noć koji posebno lepo izgleda na tanjiru, cvet tikvice koji je pogodan za punjenje i pohovanje…

Pored dekorativne uloge, cveće se odlično kombinuje u salatama i prilozima, kolačima, a posebno lepo izgleda i u kockicama leda.

NAJZANIMLJIVIJI RECEPTI

Koreanski cvetni kolač 

Hwajeon je korejska mala slatka palačinka koja se pravi od pirinčanog brašna i šećera, i ukrašava se jestivim cvetovima hrizanteme ili azaleje. Priprema Hwajeon kolača je tradicija koja traje od 918. godine u Koreji, a bukvalni prevod ovog naziva je „cvet kolač igra‟. U proleće žene organizuju piknik na koji sa sobom nose pirinčano brašno i tiganj. Na mestu gde se održava piknik beru jestivo cveće i prave palačinke. 

Cvetovi tikvica s pršutom/patlidžanom i mocarelom (po receptu Andrea Konsolija)

Sastojci za 4 osobe

Potrebno: 8 svežih cvetova tikvica, 4 tanke šnite pršute ili plavog patlidžana, pakovanje mocarele (najbolja je mocarela za picu), 1 pivo (veoma hladno, skoro zamrznuto), čaša mineralne vode, 200 g brašna, kašičica maslinovog ulja, kašičica soli, biber, suncokretovo ulje za prženje

Priprema: očistiti cvetove pažljivo, pazeći da se ne oštete. Odstraniti tučak i stabljiku. Tanko iseći šnite pršute ili patlidžana, obmotati ih oko kockica mocarele i staviti unutar cvetova. Pomešati brašno i hladno pivo dok se ne dobije glatka i elastična smesa, te sipati kiselu vodu i maslinovo ulje, i posoliti. Dodati nekoliko kockica leda kako bi smesa bila hrskavija ukoliko pivo nije veoma hladno. U dubokoj posudi zagrejati ulje za prženje na 180 stepeni i umakati cvetove koji su prethodno umočeni u smesu za prženje. Pržiti ih nekoliko minuta sa svih strana, ocediti i začiniti solju i biberom.

Služiti kao predjelo uz pesto sos.

12657220_1738267089741782_3165653264883054986_o Sugar and Spice: Noviteti na meniju poznate gastro destinacije 12976766_10156859729415529_4689242265909210942_o cover Coffee Dream: Četiri nove kafeterije foto facebook 3 cover IMUN zdrav bar: Zdrave namirnice za svako doba dana Little Blue Pot Little Blue Pot: Slatki gurmanski ukusi