Joga portal
PULS GRADA · sport&rekreacija

Joga Portal, prvi i jedini portal ovog tipa u Srbiji, je osnovan u septembru 2015. godine. Ideja JP je da objedini sve joga škole i instruktore iz Srbije, kako bi svima koji se bave jogom, kao i onima koji tek žele da uđu u ovaj svet, omogućili lak i jednostavan način da pronađu ono što ih interesuje.

Pored primarnog fokusa na jogu i sva dešavanja u ovoj oblasti, Portal sadrži i sekciju posvećenu zdravlju, zdravom načinu života i ishrani, kao i online shop koji promoviše prirodne preparate i proizvode.

Tim JP je tu da pruži relevantne informacije i odgovori na pitanja velikog broja zainteresovanih, koji žele da se bave jogom ili uopšteno, da unaprede svoja znanja i poboljšaju svoje zdravlje.

Ovakav integralni, sinergijski pristup Joga Portal čini mrežom otvorenom za svaki vid saradnje, kako za posetioce, tako i za škole, fakultete, preduzetnike i sve druge koji žele da prezentuju svoj rad.

*Zašto joga?

Joga harmonizuje telo, duh i um, i zbog svojih dobrobiti u današnje vreme postaje sve popularnija.

Kao celoviti, inteligentni sistem praktikovanje ove veštine se preporučuje ne samo za očuvanje zdravlja, već i kao preventiva za različite bolesti, a mogu je praktikovati i deca i odrasli, bez obzira na pol, godine ili druge karakteristike.

Joga je alat koji koristimo u ličnom duhovnom razvoju. Za razliku od religija, joga ne propisuje pravila i zabrane, već daje uputstva za vežbe koje nas kroz lično iskustvo vode spoznaji istinske stvarnosti. Joga je način života koji biraju svi oni koji žele da se povežu sa svojim unutrašnjim bićem i prošire svoju duhovnu svesnost.

Joga je sistem sa holističkim pristupom čoveku i podrazumeva fizičke vežbe, tehnike disanja, tehnike meditacije i relaksacije.

• Fizičke vežbe utiču na celokupno zdravlje tela, regulišu nervni, respiratorni, digestivni, reproduktivni, cirkulatorni sistem; na mišiće i motoriku, krvni pritisak i hormone, pokreću celokupni metabolizam tela, postepeno i dubinski opuštaju i čiste telo od svih nagomilanih toksina.

• Tehnike disanja oslobađaju potisnute emocije, strahove i komplekse, pospešuju disanje, dovodeći samim tim više kiseonika u telo i mozak. Time utiču na emotivno i mentalno zdravlje i opuštanje.

• Tehnike meditacija i relaksacija dubinski čiste um i emocije od umora, stresa, duboko ukorenjenih strahova, kompleksa, neuroza, ograničenja i uslovljenosti, koje sami nismo u stanju da rešimo.

Iako se često predstavlja prikazujući praktikanta u nekom zadivljujuće zamršenom položaju tela, gotovo akrobatskom, čime odbija vežbače koji osećaju da im telo nije gipko, imaju neku zdravstvenu tegobu ili možda višak kilograma, istina je upravo suprotna. Joga je namenjena svima, pogotovo telima koja su malo „zarđala“ ili malo kruća. Naša tela su različite građe, svako ima svoja fizička ograničenja i ne možemo svi uraditi baš sve (niti bi trebalo).

Svaka asana (položaj tela) ima brojne varijacije i može se lako prilagoditi mogućnostima svakoga pojedinačno. Čak će i dobro izveden deo asane dati pozitivne učinke. Neke asane radimo bez ikakvih poteškoća, a za neke ćemo morati da odvojimo više vremena. Zadivljujuće je pratiti kako već nakon par meseci praktikovanja joge u kontinuitetu telo pokazuje veliki napredak.

Sada više ne bi trebalo da imate bilo kakav izgovor da koliko danas ne odete na čas joge!

Dani sporta ESTIEM Dani Sporta 2016 – „Budi spreman, okupi ekipu i #IzadjiNaTeren!“ Košutnjak Košutnjak Challenge Race: Najzabavnija trka s preponama adidas Stella Sport Predstavljena nova adidas StellaSport kolekcija Adidas škola trčanja Počinje novi semestar Škole trčanja