Jovana Đurić
U VAZDUHU · intervju

“Jednom kad sam počela da se bavim nakitom zaljubila sam se u kompleksnost samog medija jer istorija, istorija mode i trend igraju veliku ulogu i neprestane su reference kojih stalno moraš da budeš svestan u svom radu”, kaže Jovana Đurić, dizajnerka koja već 15 godina živi u Njujorku, i koja je od prošle godine prepoznatljiva po ličnom brendu – liniji autentičnog metalnog nakita.

Jedinstven i zanimljiv nakit  je ručno rađen, inspirisan prirodom, arhitekturom, kretanjem. istorijom.. i namenjen je onima koji slede pravilo manje je više i neguju lični modni pečat. O svom američkom iskustvu, profesionalnom putu, idejama, inspiracijama… Jovana Đurić govori za City Magazine.

“Ja sam u Beogradu apsolvirala na istoriji umetnosti, dala uslov za treću godinu na Primenjenoj i završila dva semestra u Školi za Istoriju i teoriju slike, sve u isto vreme. I sve to vreme sam imala osecaj da moje ulaganje nece moći da kulminira u poslu koji će za  mene imati smisla .Imala sam osećaj da se zavaravam sa svim učenjem i da sutra neću moći da se bavim onim sto želim. To što me je nagnalo da odem za Ameriku je više bio nesvesni osećaj i poriv nego što je to bila svesna odluka. Mnogi su mi rekli da sve bacam pod noge time što odlazim. Ali moja procena je bila potpuno drugačija. Meni je bio potreban  novi izazov i veći prostor u kome ću da se krećem.”

Kako je izgledao vaš profesionalni put, nakon diplomiranja na Fashion Institute of Technology u Njujorku?
Imala sam sreće da mi je rad bio primećen dok sam još bila na studijama. Već sam tada počela da radim za Tiffany’s na specijalnom projektu za nakit sa biserima. I na poziv dizajnerke Alice Roi sam uradila nakit za njene runway kolekcije za New York Fashion Week.  Tri godine  sam radila nezavisne projekte, a zatim počela  da dizajniram nakit za Givenchy, za američko tržište. To je bilo najznačajnije iskustvo koje me je formiralo u svakom smislu. Kompleksnost rada u američkoj korporaciji i sama američka kultura je nešto što je potpuno drugačije od onoga  na šta smo navikli. Prilagoditi se tome je izazov sam po sebi, ali dobar izazov. Meni ta organizacija rada odgovara, pogotovo u prilikama kada sama mogu da preuzmem inicijativu, što mi je moj tim često dopuštao.

Kako ste odllučili da se bavite izradom nakita?

Skulptura je moja prva ljubav i najviše me je uvek fascinirao metal. Znala sam da se na FPU izučava  metal u okviru predmeta Nakit. Tako da sam do nakita došla jednim zaobilaznim putem, kroz interes za sam metal i njegova svojstva.

Ja već godinama dizajniram svoj nakit. Čak i kad sam radila za druge brendove, nije bilo dana kada nisam bila u svom studiju. Tako da su se  uslovi za moj brend stvorili nekako iz same neminovnosti, same ideje mi nisu dale više da čekam. Ono što me najviše inspiriše kod nakita je sama forma, ali i to kako žena izgleda dok ga nosi. Ja želim da žena dobija komplimente, i da se oseća kao da ima sve što joj je potrebno da bude samouverena.

Kako biste opisali?

Ona se bazira na prečišćenim formama iz prirode koji su nalik na kljun, kandžu, rog i pupoljak, ali i na ideji pokreta i usmeravanja forme napred. U ovoj kolekciji mi je važno da se oseti taj pokret napred, ka gore. Da se oseti energija koja dolazi kad nesto želimo, kad se napinjemo da uspemo i da se probijemo. I u fizičkom i u psihičkom smislu.

Nakit Jovane ĐurićOtvori galeriju
Pavle Vučković Pavle Vučković: Svaka promena je uvek dobra. I tačka. Super Timor Super Timor: Novi pogled na tetovažu Lira Vega Duhovi Zoja Borovčanin (Lira Vega): Težimo tome da ne budemo dosadni aleksandra milićević Aleksandra Milićević: U kuhinji s Bordejnom