Jovanine brze poslastice
PULS GRADA · kulinarka

Svi dobro znate taj savršeni ukus lešnika i kakaa koji Nutella ima i, ako ste kao ja iz generacije koja je odrastala na Eurokremu u vreme sankcija, znate dobro da se Nutela malo kasnije pojavila i bila prilično skupa za naše uslove, određujući se, na taj način, kao nešto nedostižno i vredno što se može jesti samo u posebnim prilikama.

Piše: Jovana Kostić

Taj osećaj nas celog života prati i, bez obzira na to što sada, kao odrasli ljudi, možemo sebi priuštiti Nutellu u svakom trenutku, ona će zauvek ostati ono nedostižno savršenstvo, nešto što za sve nas ima posebnu vrednost. S obzirom na to su se u mojoj porodici uvek jele ogromne količine slatkiša i da imam starijeg brata sa kojim sam se uvek takmičila ko će pojesti više, nije čudno što sam nekada bila u stanju da pojedem ne samo svoju ogromnu palačinku prepunu Nutelle, već i polovinu druge palačinke koja je ostala drugarici jer joj je od ogromne količine šećera već bilo muka. Dakle, jasno vam je s kim imate posla.

Zbog moje “genetičke “ opsednutosti slatkišima i ogromne količine šećera koje sadrži velika većina kupovnih slatkiša nešto je u mojoj ishrani moralo da se menja. I promenilo se pre otprilike dve godine, bukvalno u roku od nedelju dana. Okrenula sam se zdravim, uglavnom veganskim, slatkišima i mogu vam reći da se osećam mnogo bolje nego pre.

S obzirom na to da su postojale vrlo male šanse da se odreknem Nutelle, morala sam da nađem način da napravim njenu zdraviju varijantu u kojoj ću moći da uživam bez griže savesti. I onda se desilo čudo. Nakon što sam prvi put napravila domaći krem od lešnika i kakaa i uporedila ga sa Nutellom, shvatila sam da, u stvari, Nutella uopšte nema ukus lešnika.

Marketing i velike kompanije su nas ubedili da, ukoliko se neki proizvod stalno pojavljuje na televiziji i pritom je još i skup, to je dovoljna garancija njegovog kvaliteta. Nažalost, stvari ne stoje baš tako jer, tek kada uporedite kupljen proizvod sa domaćim, koji je 100 odsto prirodan i bez ikakvih ekstrakata, videćete kolika je razlika u ukusu. Suvišno je reći da sam potpuno prestala da kupujem Nutellu iako, bez obzira na sve, moram da priznam da ću joj uvek biti zahvalna za taj divni ukus u kome sam nekada uživala a koji me je naterao da napravim još bolji i zdraviji krem koji neće uticati negativno na moje zdravlje i liniju.

Evo šta vam je potrebno da i sami napravite domaći krem:

1,5 šolje pečenog lešnika bez ljuske
1/3 šolje šećera od kokosa
2 supene kašike kakaa
1 supena kašika istopljenog kokosovog ulja

Ukoliko želite da bude kremastija, dodajte vode. Ja sam koristila otprilike 1/4 šolje.

Priprema:
1. Stavite lešnik u multipraktik i mutite nekoliko minuta dok ne pusti ulje i pretvori se u puter.
2. Dodajte kokosov šećer, kakao i kokosovo ulje i mutite još minut.
3. Dodajte, malo po malo, vode. Mutite sve dok masa ne postane kremasta (nemojte da vas zbuni ukoliko, kada prvi put dodate vode, krem počne da se zgušnjava i pretvara u lopticu. Dodajte još malo vode i mutite lagano i vrlo brzo će početi da se pretvara u krem).
4. Sipajte u teglu i čuvajte krem u frižideru do nedelju dana.

Jovana Kostić i City Magazine Sirova torta od indijskih oraha i kokosovog krema nutella Recept: Nutellamisu, tiramisu sa Nutellom čokolada Čokoladni puding sa kafom i avokadom kolač Recept: Banoffee, pita sa bananama i karamelom · · ·