Jovana Kostić
PULS GRADA · kulinarka

Probudilo me je sunce i njegovi zraci koji su se uporno trudili da se provuku kroz roletne i stave mi do znanja da je svanuo još jedan predivan prolećni dan. Oduvek me je fascinirala ta plava boja i pozivala na sanjarenje. Da, ja sam sanjar i oduvek sam to bila. Oduvek sam volela da provodim vreme zamišljajući svoj savršen svet i da bežim u njega kada mi je teško. Iz svog savršenog sveta vraćam se lagano u realnost i razmišljam o nekom savršenom doručku koji bi mi sada tako prijao.

Piše: Jovana Kostić

Znate, kao kada smo bili deca pa želeli da dobijemo sladoled za doručak a roditelji nam, naravno, to nisu dozvoljavali. A da li postoji nešto što savršenije zvuči od sladoleda za doručak? Mislim da ne i zato sam odlučila da sebi priuštim to zadovoljstvo i pripremim sladoled od banane. Najbolje od svega je što, iako zvuči nemoguće, ovaj sladoled zaista jeste zdrav jer se pravi isključivo od banana i vrlo malo vegetalnog mleka tako da ga možete jesti bez griže savesti a njegova priprema će vam oduzeti svega nekoliko minuta.

Verujem da ćete na početku biti skeptični i delovaće čudno da išta, osim kupovnog, može imati tu kremastu strukturu sladoleda u koju smo svi zaljubljeni. Iz nekog magičnog razloga banane je imaju i predstavljaju najukusniji i najkremastiji sladoled koji postoji.

Ukoliko volite da eksperimentišete, bananama možete dodati jagode, kakao ili puter od lešnika ili badema. Ja sam čak otišla korak dalje i dodala izmrvljeni čokoladni kolač i to je, za sada, moja omiljena kombinacija.

Ovaj recept je savršen za sve one koji ne vole da troše previše vremena u kuhinji, a najbolje od svega je što se zaista može napraviti beskrajno mnogo kombinacija za vrlo kratko vreme. Čak može poslužiti i kao preliv za američke palačinke jer se sladoled se istopi na toploti i pretvori u sos. Ja sam oduševljena i ovom kombinacijom.

Sastojci:

2 smrznute banane
2 supene kašike mleka od pirinča ili badema

Priprema:

Staviti banane u multipraktik i mutiti dok se ne isitne. Dodati dve kašike mleka i mutiti dok ne dobije kremastu strukturu poput sladoleda.

Jovana Kostić Vreme je za novi doručak: 4 sloja zdravog uživanja Jovanini recepti Jovanin prolećni tiramisu Nova foto Jovana Kostić Jovanina crna limunada www.cooking.nytimes.com Ulepšajte pauzu za ručak ukusnim salatama od kinoe · · ·