cover1
U VAZDUHU · intervju

Ovogodišnji FEST donosi aktuelan i kvalitetan izbor filmova, evidentna je i veća zastupljenost filmova iz regiona. FEST je postao veliki takmičarski festival, objašnjava za City Magazine Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a.

Koje biste odrednice naveli kao ključne pri pokušaju da se opišu fizionomija i sadržaj ovogodišnjeg izdanja FEST-a?

Pre svih  to je u svakom smislu aktuelan kvalitetan izbor filmova i uravnotežen presek novih dela već dokazanih, ali i autora koji tek krče svoj put ka potpunoj afirmaciji. Prošle godine ustanovljene novine, sada već prihvaćene od šire i stručne javnosti, standardna su fizionomija Festa!

Ima li nekih posebnosti u odnosu na ponuđeno i viđeno lane?

Znatno veća pažnja će biti usmerena na profesionalni program festivala. Evidentna je veća zastupljenost filmova iz regije, ali razlog za to treba tražiti isključivo u  kvalitativnom mini-bumu  pre svega hrvatske kinematografije. U oceni najboljih filmova Festa od ove godine pridružuje nam se i asocijacija filmskih kritičara Evrope i Mediterana, pa će se tako i Fest naći u grupi odabranih gde se dodeljuje prestižna nagrada Fedeora.

U kojoj meri ste (Vaš tim i Vi, naravno) uspeli da ove zime nastavite novine u redefinisanju FEST-a predočene 2015. godine?

Svi lane otvoreni „frontovi‟ još više su unapređeni i trka za statuete Beogradskog pobednika može da počne!

Da li će FEST ove godine biti dodatno bliži formi takmičarskog festivala?

Vrlo svesno prošlogodišnje izdanje Festa bilo je u znaku radikalnih i neophodnih promena koji su ga učinili velikim takmičarskim festivalom. Veoma smo zadovoljni što se dobitnik Beogradskog pobednika od prošle godine, film Vuk, reditelja Naži Abu Novara ovih dana takmiči za nagradu Oskar.

Šta se zbiva sa Nacionalnom selekcijom, hoće li ona uskoro i  izrasti u pominjani zaseban nacionalni festival?

Nacionalna selekcija Srpski film ove godine je izuzetno jaka. Proglasiti najbolje u festivalskim kategorijama biće izuzetno težak posao za žiri ovog takmičarskog programa. Saradnja resornog Ministarstva, FCS-a i Festa kroz ovaj program nastavlja se na zadovoljstvo brojne publike, ali i naših i regionalnih (tu su manjinske koprodukcije), filmskih stvaralaca, što je najvažnije u ovom trenutku.

Ima li novina i na planu profesionalnog/esnafskog dela FEST-a i koji su stvarni dometi tog kraka ovog festivala?

Potencijalni dometi su ogromni, te upravo sa tom polazišnom osnovom ove godine ambicioznije ulazimo i u taj festivalski segment.

Koliko ste u ovom trenutku zadovolljni postignutim po pitanju sadržaja i kontura festivala, imajući, naravno, u vidu sve okolnosti?

Na to pitanje ću na najbolji način ipak moći da vam odgovorim nakon 6. marta kada spuštamo zavese oficijelnog programa 44. Festa. Ono što bez razmišljanja mogu da obećam vašim čitaocima jeste neverovatno jak program u svim festivalskim selekcijama i pregršt kvalitetnih filmova koje će gledati prvi ili među prvima.

Monja Jović Monja Jović: Hemingvej kao uteha, zdrava ambicija i zaljubljivanje na bis Stefan Bošković Stefan Bošković: Pišem o ljudima koji plutaju između novog i starog sveta cover1 Giljermo Martines: O književnosti kao ogledalu ljudskog iskustva Who See Dejan Dedović (Who See): Mi nismo u rubrici „kultura“ već u rubrici „zabava“