Karbonela
PULS GRADA · dizajn

U velikim bordo foteljama, preko puta mene udobno zavaljene sede Milica Jovanović i Inela Kovačević. Milica u svojoj plavoj košulji sa zlatnim dugmićima u obliku kosturskih glava, dok je Inela u košulji na kojoj su odštampani brojni ruževi za usne. Krasi ih nakit koje same prave. Pričamo o njemu, Noći veštica, strahu i mnogo čemu drugom. Zato, čitajte pažljivo.

Kako ste došle na ideju da se zovete Kabrionela?

M: Kabriolet je moj pseudonim na internetu.

I: A ja se zovem Inela, tako da smo spojile ta dva.

Zašto ste odlučile da se bavite nakitom?

M: Imale smo naboj kreativnosti koji smo morale da pretvorimo u nešto opipljivo. To nas je dovelo do toga da pravimo nakit. To je ujedno deo našeg druženja i zajednički hobi. Svaka od nas dve ima svoj stil i svoj način rada, oni se ne poklapaju uvek, ali zajedno čine celinu.

I: Dok se ja više igram sa bojama, Milica se više bavi formom.

Šta još radite, čime se bavite?

I: Ja sam istoričarka umetnosti, a radim i za jedan poznati modni brend, kao vizuelni koordinator i merchandiser.

M: A ja studiram dizajn enterijera na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu. Pored toga, slikam, fotografišem i pevam u dva benda.

Šta vas inspiriše?

M&I: Apstraktne i figurativne pojave. Naivne, skoro dečje stvari, u kombinaciji sa nekim morbidnim, poput ljudskih organa i mrtvačkih glava. Inspirišu nas bezgranične mogućnosti kombinovanja različitih geometrijskih formi i boja. Buvljaci su nam takođe inspirativni. Tamo kupujemo stare časopise iz kojih koristimo delove tekstova i slike za posebnu tehniku apliciranja na nakitu. Dosta i recikliramo, jer se desi da nađemo i neki stari komad nakita koji posle preradimo.

 

Šta sve od nakita pravite, koje materijale koristite u izradi?

M&I: Pravimo minđuše, ogrlice, prstenje, narukvice, broševe, bedževe… Nedavno smo počele da pravimo i magnete u obliku nekakvih čudovišta, a tu su i kutijice za nakit. Od materijala, najzastupljenija je polimerna glina, zatim kost i drvo, uz dodatak perlica, metalnih delova, stakla, kamenja, čak i poludragog kamenja, poput kalcita. Koristimo sve što nam padne šaka, a da je obradivo.

Na kojim ljudima volite da vidite nakit koji pravite?

M&I: Na najrazličitijim; ne postoji profil osobe niti ciljna grupa. U principu, na svakome kome se to zaista sviđa. Primetile smo da deca posebno vole naš nakit; devojčice šarene komade, a dečaci primerke od ptičjih lobanja.

 

Pošto je Noć veštica u subotu, da li ćete ići negde i maskirati se?

M: Još ne znam gde ću ići, ali ću se sigurno maskirati, makar ostala kod kuće. Nekoliko puta bila sam maskirana u kostura, a prošle godine u pop zvezdu iz osamdesetih.

I: Ja ću se maskirati u bezgluteinsku prženicu sa sirom.

Da li postoji nešto što vas plaši?

I: Ja se plašim kad se kuce tuku.

M: Ne mogu da se setim čega se plašim, ali svaki put skočim kad vidim bubašvabu.

Koju biste poznatu ličnost, a da nije živa, volele da vidite sa vašim nakitom?

M: Divine!

I: Volela bih da vidim nakit na Merlinki i Saneli iz Žilnikovog filma Marble Ass.

Nešto za kraj?

M: Ne bojte se da budete drugačiji i upotpunite izgled za Halloween našim nakitom. I, inače, upotpunite njime svoju kolekciju.

I: Ovo je tek početak.

Kuća za Noć veštica Noć veštica: Umetnički poduhvat inspirisan praznikom cover Logo+Umetnost: Kombinacije korporativnih simbola sa remek delima slikarstva cover Legendarni plakati horor filmova Gradstor Design Hub Otvaranje novog prostora – Gradstor Design Hub