Vuk Ljubisavljević pored skulpture Prvak
KULTURA · art

Galerija Stara kapetanija smeštena je na najlepšem mestu zemunskog keja. Samo nekoliko koraka od njenih vrata pogled se razliva preko Dunava i gotovo mističnog Velikog ratnog ostrva. Koliko to galeriji ide u prilog, toliko joj otežava poslovanje: u neponovljivom okruženju i umetnička dela koja se izlažu moraju biti jednako snažna i upečatljiva, što je retkost. Izložba Vuka Ljubisavljevića „Deux ex Machine“ pokazala se, međutim, dostojnom prelepe lokacije i jedne bajkovite dunavske priče od koje je potekla.

Legenda kaže da su se pri prodoru Otomanske imperije ka Evropi uporno vodile bitke oko Beograda. Kad god bi ga Turci osvojili, zastajali bi ispod njegovih zidina da skupe snagu i puste svoje stare, izmučene konje da na Velikom ratnom ostrvu prožive svoje poslednje dane. Konjskim ostrvom navodno još lutaju duše mrtvih turskih konja koji su nosili jahače od Anadolije ka Budimu i Beču. Samo retki srećnici mogu da ih prepoznaju među nemirnim granama vrba ili u magli pred zoru. Stari alasi pričali su da se njihovo rzanje može čuti kad voda i ptice utihnu u noći. U tim retkim prilikama, njihov glas je fantastičan koliko su postali i oni sami, jer su umesto nogu dobili peraja i repove da bi, kao tajnovite vodene zveri, ronili najvećom evropskom rekom.

Od ove legende, Vuk Ljubisavljević, diplomac Fakulteta primenjenih umetnosti i redovni član Ulusa i Ulupudusa, počeo je da gradi svoj maštoviti svet slika, skulptura i crteža. U ciklusu Priče sa Konjskog ostrva njegova glavna tema su mitska bića i životinje koje se raznovrsnim bojama i umetnutim metalnim detaljima prepliću sa modernim dobom. Ovaj ciklus radova sada je evoluirao u izložbu Deux ex machine, koju čine četiri skulpture i oko dvadesetak slika i crteža izloženih u Staroj kapetaniji.

Životinje su u Vukovim delima vizuelno poetične, raznobojne ali i neodvojive od zupčanika mašina, koje se mogu poistovetiti sa destruktivnom snagom surovog zuba vremena. Svet tehnologije, drugim rečima, postaje klopka koja se sve više steže oko legendi neumoljivih u borbi za život. „Njih, stanovnike Konjskog ostrva, od zaborava može da spasi samo neočekivana sila koja se pojavljuje niotkuda (Deus ex machine prevodi se kao božanstvo iz sprave ili neočekivano rešenje). Želim da pokažem da je moguće prilagoditi se, prihvatiti neminovni tehnološki napredak i postati jedno sa njim, ali ne želim da posetioci vide samo lepe crteže, već i da razmisle o nazivima dela, sagledaju sebe i svet oko sebe“, ističe Vuk na dunavskom keju. Da li je u tome uspeo posetioci vremešne kapetanije mogu da provere do 28. juna, do kada će, bar na kratko, legende bezbedno živeti u galeriji i snolikim radovima ovog umetnika.

Pogledajte još neke od Vukovih radova u našoj galeriji:

Psi laju karavani prolazeOtvori galeriju
Umetnost na usni Neobična mesta za crtane junake 17114_10152891771337335_7461301007073964749_n Izložba „Keramika u kulturi življenja Evrope od baroka do danas“ u Muzeju primenjene umetnosti cover2 Majke i ćerke dirljivim tetovažama pokazuju privrženost Van Gogh, autoportret 5 najvrednijih umetničkih kolekcija