David Irvine docrtava pop-art simbole
KULTURA · art

Idila na selu je možda zanimljiva turistička destinacija, ali slike koje prikazuju život ljudi u takvom okruženju često umeju da budu jednako stereotipne, kao i gobleni. Verovatno je da su u prošlosti seoski pejzaži bili prizori vredni da se nađu na slikama, međutim, David Irvine je odlučio da ponešto u toj datosti i promeni.

Kupovao bi slike u malim radnjama jeftinih reprodukcija, a potom na ta platna docrtavao junake iz popularne kulture, knjiga i filmova. Za neke od Irvinovih dorađenih slika jasno je da su isuviše kontrastne u onome što prikazuju, pa su samim tim i nekako veštačke, ali druge, opet, savršeno korespondiraju sa svim svojim novim elementima. Za slučaj da se pitate, kako je moguće da se na platnu ne razlikuje tehnika („ruka“) starog i novog umetnika, odgovor je jednostavan – David Irvine je profesionalac, i pre nego što bilo šta doda, podrobno proveri tehniku i poteze starijeg kolege slikara, na taj način, njegova pop improvizacija nije sasvim bez talenta.

Pop-art usred pejzažaOtvori galeriju
Predivna iranska džamija Očaraće vas unutrašnjost iranske džamije Ana Kraš Izložba crteža Ane Kraš u Njujorku Knjige kao umetnička platna Kad knjige posluže kao platno Najskuplje slike na svetu 10 najskupljih slika na svetu · ·