Pop trash - Copy paste hitovi
U VAZDUHU · pop trash

U duhu (i) u nas duboko uvrežene hajdučije, ali i poimanja sveta kao opšteg dobra (o, zamamne li iluzije) i ovdašnji pregaoci na polju folk, pop i rok zvuka umeli su da hitro, odvažno i saladostrano, pa još i u copy-paste maniru, posegnu za tuđim hitovima.

A pritom to ni ne zataje. Evo odabira deset vrlih copy-paste uznosa ovdašnjih.

Ivan Gavrilović – Dvesta na sat (izvorno – 2Unlimited)

Prvo mesto za šampiona; Gavrilović je u ovoj himni devedestih izvrsno zarobio duh  (kako se tada a kako se i sada čini, preko potrebnog nam) beslovesnog hedonizma te ere, te ni ne čudi što je ovaj pelcer nanovo zapupeo, sada u okviru hipsterskog „novog“ megakoncepta zvanog turbotronik.

Gavrilović

Izvorno

Željko Samardžić – Lovac na potezu (izvorno Ricky Martin)

Ovde se saželo dosta toga zanimljivog – inicijalni giga-hit Rickyja Martina, naslov (kod nas) mnogovoljenog psiho-trilera iz VHS ere, knjiški klasik… i voz! Ove je rime zbilja teško zaboraviti: „Volećeš me kao Ana Karenjina, pijana bez vina zbog mene poći ćeš pod voz , nagazićeš polje puno mojih mina, bićes samo moja, moja Ana Karenjina!“ Zanimljivo je što je u ovu obradu udenuta i fraza Sous Le Soleil de Bodega benda Les Negresses Vertes.

Izvorno

Gioganny Fantastico – Ja imam muve, bube (izvorno – Real II Real)

Uostalom, ko im je kriv??? Kako odeliti tako lakoj zameni – ’move’ i ’muve/buve? Đogani je blistao i u ovom ogledu na minimalističko-neodadističke teme, pa još i na temu lične (ne)higijene. „Ja se smeškam dok se češkam… tebi treba neka cura štrokava!“ Kralj je kralj!

Đogani

Izvorno

Andrijana Dabetić – Anči – Adrenalin (izvorno Ricky Martin)

Mnogima i dalje nije jasna misterija pojave i istrajnosti Andrijane Dabetić Anči, zahvaljujući kojoj smo, doduše, na čuvanje dobili nekoliko istinskih i najblistavijih treš-bisera. Njen je Adrenalin puki copy-paste prepis hita Rickyja Martina, a lako vidljiv pokušaj mimetizma prisutan je i na planu ovog spota i koreografije dens-robota u njemu.

Anči

Izvorno

Anči – Makarena (izvorno – Los del Rio)

I ponovo Anči u naletu hispano-fanatizma. Ako ćemo iskreeno, ključni aduti ovog njenog prepravka su nehinjena lo-fi produkcija iu mlohavi izraz preobraćen izvorni poletni ritam tog planeteranog hita bez ikakvog smisla i povoda!

Anči

Izvorno

Dragan Kojić Keba – U crno obojeno (izvorno – The Rolling Stones)

Može biti da je ovo jeres svih jeresi na ove teme, može biti da je i nekima (možda i mnogima) ovo užasno po više osnova, ali je barem sasvim jasno da je ovde, u ovoj upbeat obradi,  reč o davanju oduška svojim nekadašnnjim rokerskim korenima (ili, imajući u vidu ovu stilizovanu proto-ćirilicu u spotu, rokerskom korenju?)

Keba

Izvorno

Ksenija Pejčin – Mene ne zanima to (izvorno –Shania Twain)

U redu, mada postoji nekakav iskorak u produkciji, počev od naslova, ovo je doslovno da doslovnije ni ne može biti. Ipak, ogroman plus za superiornu lepotu naše izvođačice i pominjanje Nikole Tesle! A tu su i Zdravko Čolić i Vudu Popaj (autor rima za ovu verziju).

Ksenija

Izvorno

Slađa Delibašić – Žene (izvorno Destiny’s Child)

Ništa više otkolona ni suptilnosti nije pokazala ni Slađa Delivbašić (ex-Gioganny) u ovom udaru na tada baš aktuelni hit uskoro rasformiranog trija Destiny’s Child. Američke pojke svakako bolje pevaju, ali pogledajte samo finiš ove Slađine koreografije i ove silne i silno repate suknje!!!

Slađa

Izvorno

Sexy Sandra – (Dečko mi) krimi boj (izvorno –  Nicole Schrezinger)

Kad mogu svi već pomenuti, zašto ne bi mogla i Sexy Sandra, baš česta gošća ovog našeg kutka i najudarnija među svim udarnim lučonošama ultrapolemičke struje neo-turbo folka. Krimi boj, za razliku od rutinskog teksta izvornice, donosi drčni osvrt na slast seksa tokom posete zatvorenicima, ali i opasku na račun društvenog stanja u Srbiji danas („Postale su prepune zatvorske ćelije, jer tamo sada stanuju sve delije!“)

Sexy Sandra

https://www.youtube.com/watch?v=KfiyUn8oVIg

Izvorno

Twins – Tuga velika (izvorno Hot Chocolate)

A neki su naprosto orali dublje i sezali (u prošlost), eto, grupa Twins je posegnula za klasikom You Sexy Thing iz opusa prilično dugovečne funk-senzacije Hot Chocolate. Nije sporno, ovo se poteško sluša, ali valjda se nešto da oprostiti samo na konto prvog stiha („Gledala je kako Rurki ljubi Besindžer…“)

Twins

Izvorno

pagecover Poznati parovi: Čas su zajedno, čas nisu… famous_parents_02-640x356cover Glumačke zvezde i njihovi poznati roditelji u istim godinama page-cover Kada se poznate dame obuku neprikladno Dekameron Otvoriše se manastirska vrata: Crkva i sveštena lica u tekstovima pop, rok i folk pesama · · ·