kaubojke
KULTURA · art

Klasična rodna podela u vesternima, „razljutila“ je umetnicu Felice House i ona je odlučila da napravi svoju seriju slika pod nazivom „Re-Western“. Zbirka radova prikazuje žene zamišljene u ključnim scenama poznatih vestern filmova. Umesto Jamesa Deana, Johna Wayna ili Clinta Eastwooda tu su sada kaubojke.

Žene na njenim slikama pucaju sa konja u pokretu, oštro gledaju ka ravnici, obučene u klasično kaubojsko odelo. Umetnica kaže da voli vestern, ali da se gotovo redovno razljuti kada sedne da gleda neki film. Čini joj se da sa ekrana vidi klasičnu mizoginiju, te se zbog toga i odlučila za rad na projektu Re-Western da bi pokazala da u društvu i dalje ne postoji rodna ravnopravnost. Pokušava da dobije odgovor na pitanje kako bi društvo reagovalo kada bi se ovako zamenile te tipične rodne uloge. Radove možete pogledati u galeriji i razmilisti o tome šta je umetnica htela njima da kaže.

Liakesha Dean u sceni iz filma “Giant”Otvori galeriju

„Vekovima je kulturna norma takva da se kod žena veliča samo njihova lepota i potencira njihova posesivnost“. Felice House svojim radovima želi da stvori heroinu, čineći to kroz kultne vestern filmove. Nada se da ove promene u fizičkoj perspektivi, gde žena ima glavnu ulogu u vestern filmu mogu doneti i promene u mentalnoj perspektivi ljudi.

Karan i Nanc Otvori galeriju
Napusteni brod, nitro lak na lesonitu, Kuća Legata Izložba „Neviđeni Lubarda“ Mila Panic Pool_cover Izložba „We have a wonderful life“ u Umetničkom prostoru U10 Svetlana Volic NON FINITO (2)_cover Video-instalacija „NON FINITO, Pasaž 2: Gde prestaje svet“ u Salonu MSU Sean-Dower-foto_cover Izložba „Razgovor duž auto-puta Bratstvo i jedinstvo“ u Domu omladine · · ·