photo-1518057111178-44a106bad636
PULS GRADA · gastro

Ako vam je potrebna kafa kako biste pregurali dan i završili sve obaveze koje vas čekaju, pripadate većini stanovništva (64%) koja bar jednom dnevno konzumira ovaj napitak. Realnost je da sve više pijemo kafu, bilo da smo kod kuće, na poslu ili u lokalnoj kafeteriji, ali da li to radimo u pravo vreme?

Opšte je poznato da je kafa u umerenim dozama dobra za naš organizam. Postoje dokazi da njeno konzumiranje smanjuje rizik dobijanja raka, dijabetesa, bolesti srca i Parkinsonove bolesti. Ipak, ovi pozitivni efekti će biti značajno manji ili nepostojeći ako kafu pijemo u pogrešno vreme. Šta to tačno znači?

Pa, nauka nam kaže da je najbolje da pijemo kafu u trenucima kada je nivo kortizola u našem telu nizak. To je iz razloga jer i kortizol i kafa podižu nivo stresa, a previše stresa svakako nije dobro za naš organizam.

Lučenje kortizola (hormona stresa) zavisi od naših individualnog cirkadijalnog ritma. Može se, međutim, reći da ako ustanemo u pola 7, nivo kortizola će biti izuzetno visok između 8 i 9 časova ujutru, između 12 i 1 popodne i između pola 6 i pola 7 popodne. Jednostavno pravilo kaže da je nivo kortizola na vrhuncu oko 3 sata nakon ustajanja.

Verovatno mislite da je onda preporučljivo popiti kafu odmah po izlasku iz kreveta, ali moramo vas razočarati. Naime, kortizol kreće da se luči čim se probudimo pa je bolje sačekati da on dostigne najviši nivo u organizmu pa tek pola sata posle toga spremiti kafu. U praksi to bi značilo da nakon ustajanja u pola 7 treba da apstiniramo od kafe do pola 10. Stručnjaci kažu da je od tada pa do pola 12 idealno vreme za vašu prvu kafu.

Jasan nam je rezon kojim su se vodili, ali da li će nam poći za rukom da izdržimo bez kafe više od tri sata po ustajanju, nismo baš sigurni.

ptroz Predstavljen revolucionarni burger na biljnoj bazi IMG_2987 Home Made Shop: Savršen slatki kutak na još jednoj lokaciji u Beogradu BeFunky-collage Novi hleb sa speltom i čia semenkama i Zrno plus za sve one koji vode računa o ishrani elli-o-43178-unsplash Odgovori dijetetičara na četiri najčešća pitanja o ishrani · ·