Torre del Reloj (Catedral de Cádiz)
PULS GRADA · destinacija

Kadiz je jedan od poznatijih i turistički zanimljivijih gradova koji se nalazi u južnoj španskoj pokrajini Andaluziji. Za razliku od većine poznatih španskih letovališta koja su na Mediteranu, ovaj grad je skoro sa svih strana okružen vodama Atlantskog okeana i svakako je jedna od značajnijih španskih luka. Vizuelno dosta podseća na ostrvo iako je kopnenim delom povezan sa ostatkom zemlje. Prvi utisak je da je grad mali, ali izuzetno uređen, čist i, što je najbitnije – nema previše turista, niti zapuštenih ulica i ružnih delova grada, koje ima skoro svaki moderan grad.

Osim što je jedan od najstarijih evropskih gradova, Kadiz je poznat po prvom modernom španskom ustavu, a to je Ustav iz 1812. koji je bio jedan od liberalnijih ustava u to vreme. Stari deo grada (casco antiguo) moguće je prepešačiti za jedan dan i videti sve značajnije trgove i istorijske spomenike. Međutim, da bi se istinski uživalo u svemu šta ovaj grad može da ponudi i da bi se bolje upoznala kultura, istorija, tradicija, kao i bogata gastonomija, potrebno je odvojiti bar desetak dana. Brodom ili vozom je moguće obići susedne gradove koji pripadaju provinciji Kadiz.

Postoje različite varijante kako je moguće stići u ovaj grad, čija poseta uvek može da bude u kombinaciji sa još nekim gradom u Andaluziji koji ima aerodrom, a najjednostavnije je avionom do aerodroma u susednom gradu koji je s Kadizom povezan vozom. Inače, Herez de la Frontera, gradić u kome je smešten aerodrom, takođe predstavlja atraktivno mesto za koje je najbolje odvojiti jedan ceo dan kako bi se obišao i bolje upoznao. Voz iz Kadiza ide često i karta je oko 4 evra, a do aerodroma je malo skuplja, s tim što u večernjim satima Kadiz nije dobro povezan s aerodromom u Herezu i to je ujedno najgora stvar koja može ovde da se doživi, jer taksi prevoz od aerodroma do centra Kadiza košta 55 evra, što bi svakako bilo skuplje i od nekih povratnih avionskih karata unutar zemlje. Dobra strana boravka u ovom gradu je to što je skoro sve jeftinije u poređenju s drugim poznatim španskim gradovima, a ljudi opušteniji, izuzetno srdačni i prijatni.

Staro gradsko jezgro je odvojeno od novijeg dela grada impresivnim spomenikom Puerta de Tierra i u ovom delu su smešteni poznati mali gradski trgovi na kojima je moguće uživati u nekoj od bašta barova i restorana uz poznate tapase, kafu s mlekom, toplu čokoladu ili pivo. Granada i Kadiz su gradovi s najviše sunčanih dana u toku godine. U starom delu grada postoji oko dvadesetak manjih trgova s bogatom ponudom restorana i barova i u zavisnosti od doba dana ili raspoloženja moguće je odabrati neki prometniji ili neki intimniji, okružen bogatom vegetacijom i cvrkutom ptica. Tokom destodnevnog boravka u ovom gradu moguće je popiti prvu jutarnju kafu svakog dana na nekom drugom gradskom trgu. Poznatiji trgovi su Plaza de la Catedral, prometniji, čije bašte lokala gledaju na Katedralu ili Plaza de las Flores, poznat po malim cvećarama, prelepom zgradom pošte i blizinom najpoznatije zatvorene gradske pijace. Meni je omiljeni Plaza de Mina s bogatom vegetacijom na kome je smešten i muzej grada (Museo de Cádiz).

Bogata kulturna ponuda ili šta obavezno posetiti u gradu
Svakako treba obići spomenik posvećen pomenutom Ustavu iz 1812. (Monumento a la Constitución de 1812) na kome različite figure alegorijski predstavljaju rat, mir, poljoprivredu kao bitnu razvojnu granu, a na centralnom izduženom delu vidi se naziv grada i pomenuta godina. Zatim na jednoj od četiri poznate plaže, na plaži u starom delu grada (La Caleta) nalazi se Castillo de Santa Catalina, odbrambena tvrđava koja je sazidana u 16. veku, da bi kasnije bila pretvorena u vojni zatvor, a danas je to mesto bogato kulturnim dešavanjima, izložbama, filmskim projekcijama ili, jednostavno, još jedno od mesta u gradu na kome je moguće uživatu u suncu i prelepom pogledu na grad i plažu. Ulaz je besplatan.

Monumento a la Constutucíon de 1812Otvori galeriju

Pored malih gradskih trgova, Kadiz je najpoznatiji i po velikom broju kula u samom gradu (torres miradores). Međutim, najpoznatija i najviša je La Torre Tavira s čijeg vrha je moguće uživati u predivnoj panorami grada, ali isto tako uz cenu karte od 6 evra posetiti i najveću atrakciju u kuli, a to je Cámara oscura, i u petnaestominutnoj vođenoj poseti, naizmenično na španskom i engleskom jeziku, uživati u jedinstvenom optičkom sistemu zahvaljujući kome posetioci u polumračnoj sobi, okupljeni oko kružne bele podloge, mogu da posmatraju slike grada u realnom vremenu – terase na kojima se suši veš, ulice, automobile, prolaznike, krovove. Zanimljivo je da je u našoj grupici bila i jedna beba koja je sve vreme pažljivo pratila šta se dešava u polumračnoj prostoriji, a atmosfera je zbilja jedinstvena. Predivnu panoramu grada moguće je videti i iz kule u Katedrali (Torre del Reloj), a posebno zanimljiva je kripta u Katedrali, poseta koja pruža osećaj prelaska u neko drugo vreme ili drugu dimenziju.

Gastronomija
Mercado de Abastos je najpoznatija zatvorena gradska pijaca u kojoj se nalazi mnoštvo tezgi i prodavnica, a svakako je najpoznatija po velikom izboru sveže ribe i morskih plodova, ali i mesnih i mlečnih proizvoda iz susednih gradova, kao što su sirevi i kobasice iz mesta Vejer de la Frontera. U gradu je moguće uživati u bogatoj ponudi čuvenih tapasa u nekoj od već pomenutih bašta barova i restorana na poznatim gradskim trgovima, a koji su dosta pristupačni i čija cena ne prelazi 3 evra. U francuskoj poslastičarnici Le Poeme Pastelería postoji skoro dvadesetak različitih ukusa toplih čokolada (bela čokolada s limunom, crna čokolada s biberom, mlečna čokolada s bananama, bela čokolada s bademom…), ali i poznata torta od pistaća na koju dolaze svi putnici koji koriste aplikaciju TripAdvisor. Pored ove poslastičarnice odlična je i knjižara-kafić La Clandestina u kojoj može da se popije dobra kafa s mlekom, neki od čajeva, ali postoji i sjajan izbor kolača. U ovom lokalu su česte književne večeri i promocije novih knjiga, a isto tako je moguće kupiti neku zanimljivu knjigu na španskom jeziku. Na nekoliko mesta u gradu postoje specijalizovane prodavnice u kojima se prodaju kolači i poslastice iz ove regije. Najstariji deo grada je Barrio del Pópulo, a najpoznatiji po barovima i restoranima Barrio de la Viña.

Parkovi i plaže
Pored pomenute najpoznatije gradske plaže La Caleta, na kojoj nipošto ne treba propustiti zalazak sunca (jedna od dve najpoznatije Instagram atrakcije kada je ovaj grad u pitanju, druga je famozna fotografija galeba na Alameda Apodaca, uvek su raspoloženi da poziraju turistima), postoje još tri plaže – Playa Santa María, mala, lepa i urbana plaža, zatim Victoria i Cortadura, dve izuzetno dugačke plaže, a nalaze se udaljenije od starog dela grada, u novom delu do koga je moguće doći pešice ili gradskim prevozom. Najbolja je kombinacija pešačenja i gradskog prevoza, uz obilazak novog dela grada u kome takođe postoji odlična ponuda barova i prodavnica. Šetnju po gradu je najbolje završiti obilaskom predivnog gradskog parka, i jednog od najpoznatijih u Španiji, Parque Genovés, u kome se pored mnoštva biljnih vrsta i stabala nalazi i jezerce s vodopadom, a kada se izađe iz parka pruža se predivan pogled na Atlantik.

Torre del Reloj (Catedral de Cádiz)Otvori galeriju
The ruins of the amphitheater on background Etna at sunset 5 razloga da posetite Siciliju shutterstock_143007394 Trento: Austrougarski šmek i alpski špek moscu2-1528788037 Razglednica iz Rusije, svetske prestonice fudbala Đerba Otkrivamo vam najbolje gradove za zabavu · · · ·