www.healthline.com
PULS GRADA · gastro

Dođe tako ponekad tmurno, teško i sanjivo jutro. Kafa tada zvuči kao početak mogućeg spasa, iako često poželite gutljaj vina kako biste malo podigli raspoloženje. Ako ovog nedeljnog jutra u vašoj glavi odzvanjaju slične misli, znajte da će sve krenuti nabolje kada vam kažemo da se pojavio novi hedonistički miks, a to je kafa sa „infuzijom“ vina. Problemi nisu rukom odnešeni, ali koji gutljaj ovog čudesnog napitka definitivno bi mogao da poboljša stvari.

S obzirom na to da je gastronomija vid alhemije, postoje parovi i u ovom svetu koji se pokažu kao idealni. Čokolada i pomorandža, paradajz i bosiljak pravi su primeri tih magičnih spojeva. Mislili ste da se dva svetski popularna i planetarno omiljena napitka nikada ne mogu spojiti, ali gle čuda i to se desilo.

Sada možete da imate najbolje iz ova dva sveta napitaka, bez da iko može da vam sudi i morališe, zahvaljujući kompaniji iz Kalifornije, državi inače poznatoj po vrhunskim vinima. Naime, brend Molinari Private Reserve setio se jednog neverovatno inovativnog trika. I dok sada prevrćete očima, jer “šta mi pričate o nečemu što ne može da se nađe kod nas”, dozvolite mi da vam kažem kako je proces krajnje jednostavan, pa ga svako može, uz malo strpljenja i još manje truda, isprobati u toplini svoga doma.

Sve počinje kupovinom sveže kafe u zrnu. Sigurno na pijaci imate omiljenu pržionicu ili već dobro poznatu kafeteriju u gradu gde kupujete kafu. Dakle, kada ste odabrali po vašem izboru najbolja zrna, sledi drugi korak, a to je, logično, odabir vina. Zdrav razum ovde kaže da se izbegnu bela i roze vina, pa tako odaberite svoje najdraže crno vino. Sve što treba da uradite jeste da zrna kafe potopite u vino, ostavite da odstoje, zatim ih prosušite, sameljete i kuvate kao regularnu kafu. Na taj način će zrna poprimiti miris, ukus i punu aromu vina, ali bez uticaja alkohola koji se javlja prilikom standardnog konzumiranja vina.

Preporuka je da za početak napravite manju, probnu količinu, sve dok ne usavršite da recept bude po vašem ukusu. Tako ćete znati da li se izbor kafe dobro uklopio sa izborom vina, koja je idealna razmera kafe u odnosu na vino, da li ćete zrna držati par dana ili čitavu nedelju u vinu, kako sada da dozirate prilikom kuvanja… Za najbolji rezultat kafu sameljite tik pre nego što odlučite da ćete je popiti, kako bi bila što svežija. Takođe, pošto zrna izvadite iz vina osušite i zapakujete, držite ih u frižideru.

Dakle alkohola nema, ali je aroma vina definitivno prisutna, pa ova kafa idealno zaokružuje kraj ručka, i odlično se slaže uz deserte. Kada vam ponestane ideja za originalan poklon, ovo može biti rešenje. Iznenadite nekog tako što ćete napraviti ovu neobičnu kafu, kombinujući omiljeno vino i tip kafe upravo te osobe, a zatim vam ostaje samo da lepo upakujete i naznačite o čemu se radi.

S obzirom na to da je danas lenja nedelja, a sutra užurban ponedeljak, upravo je sada pravo vreme da započnete sa eksperimentom, i testirate ga ujutru umesto obične, standardne kafe. Ko zna, možda samo to bude dovoljno da “ustajanje na levu nogu” ostane davno zaboravljeno, tamo negde na dnu šoljice.

DSC_1317 Trpezarija Salad Bar: Jedinstvena „to go“ ponuda kafa Namazi sa kafom vino Izaberite odgovarajuće vino uz omiljene grickalice covergdjamarkov Gđa Mirkov: Nova poslastičarnica za stari miris i ukus detinjstva · · ·