Kako biti Parižanka
PULS GRADA · moda

Svake sezone pojavi se knjiga koja je u modnom svetu „must have“. Ta čast pripadala je ranije memoarima čuvene stilistkinje Grace Coddington, zatim spomenaru trendseterke Alexe Chung, a ove sezone ljubitelji mode, posebno one francuske, luduju za knjigom „How To Be Parisian Wherever You Are“.

Autorke su četiri „izvorne“ Parižanke od kojih je najpoznatija manekenka, muzički producent i trendseterka koju obožavaju modni fotografi, Caroline de Maigret. Preostale tri su filmska producentkinja Sophie Mas, Anne Berest koja je napisala biografiju Francoise Sagan i novinarka Audrey Diwan.

Devojke su se svojski potrudile da predstave Parižanku onakvom kakva ona zaista jeste (ili kako ostatak sveta veruje da jeste) – samostalna, pomalo sebična, hedonista, (pomalo) snob, feministkinja, vodi računa o sebi u duhovnom i fizičkom smislu. Opisale su je iz ugla muškaraca koji su imali prilike da se susretnu sa tom tipičnom Parižankom i iz sopstvenog ugla pomalo ironično i podrugljivo.

Ukoliko bismo išli po segmentima na osnovu ove knjige možemo zaključiti sledeće :

MODA

Parižanke nose isključivo kvalitetne i vanvremenske stvari, ne prate trendove, imaju odevni komad u kom se osećaju najbolje, kupuju jednako u skupim radnjama i na pijaci i ne vole da se kinđure.

Ukoliko imaju samo jedan džemper u ormaru on mora biti od kašmira.

Nikada ne stavljaju previše boja i asesoara na sebe, ne ističu logo na svojoj odeći, ne nose odeću od poliestera, a ni farmerke sa štrasom. Pogotovo ne UGG čizme.

Svaka Parižanka ima „svoj odevni komad“ koji ne mora biti ni skup ni ektravagantan već se ona u njemu oseća dobro i on joj dobro stoji npr. kožna jakna.

Parižanka se ne plaši da odeću i asesoare potraži na buvljaku ili eBayu.

Kombinuju teget i crno i ne prate trendove, trendovi prate njih.

Duboki dekolte je vulgaran i odraz nesigurnosti, umesto njega radije će obući mini suknju, ali dobro skrojenu i uz nju ne nose visoke štikle.

Radije će se venčavati u vintage haljini nego u standardnoj beloj precenjenoj venčanici.

U trudnoći kupuju normalnu odeću u XL veličini umesto one napravljene za trudnice.

Shvatile su da crna boja dobro skriva nedostatak ukusa u odevanju.

LEPOTA

Parižanke se ne plaše starenja i ne posežu za plastičnim operacijama..ili bar ne priznaju da su posegle, jer su korekcije jedva primetne.

Parižanke nađu „svoj“ parfem pre nego što napune 30 godina, nose ga da kraja života i ne izlaze iz kuće bez njega.

Nikada ne stavljaju previše šminke, nikada ne idu na feniranje i kosa im nikada nije besprekorna već joj radije daju sopstveni pečat. Naravno, ovaj recept za frizuru bi valjalo izbegavati u starijim godinama.

Hidrantna krema, korektor, maskara i crveni karmin su mnogo bitniji na licu od tečnog pudera, a skidanje šminke pre spavanja nikada nikada ne sme biti proizvoljno.

Francuski manikir nećete videti ni na jednoj Francuskinji, jer njihovi nokti su uglavnom kratki i nenamazani.

Njihovi zubi nikada nisu veštački beli.

Ne robuju kultu savršenog tela i u teretanu idu kad su raspoložene, ne zato što bi trebalo.

Francuskinje uživaju u svim malim nesavršenostima koje im je majka priroda podarila i nastoje da izvuku najbolje iz toga.

La Perla Umetnost donjeg veša: 60. rođendan modne kuće La Perla Poznati reklame Poznati u reklamama Modni blogeri Modni blogeri sa najviše stila Moda za poneti Novembarska Moda za poneti · ·