cover www.gotta.yotti.co
PULS GRADA · gastro

Da bi vreme između ručka i večere što pre prošlo, vojvotkinja od Betforda osmislila je ispijanje čaja uz zakusku. Njen ritual postao je toliko prihvaćen, da i danas predstavlja jedan od najvažnijih svakodnevnih socijalnih okupljanja u Engleskoj. Zbog toga evo šta sve treba da znate, ako i vi želite da postanete profesionalni uživalac u ispijanju čaja.

Kako se obući za popodnevni čaj?

Prvo, pre nego što uopšte počnete da pravite ili ispijate čaj, treba prikladno da se obučete. Dress code više nije tako uštogljen i formalan kao nekada, pa je takozvana ležerna elegancija sasvim prihvatljiva. Ipak, zaboravite na bilo kakve trenerke, helanke i sportsku odeću. Za muškarce biće prigodne jednostavne pantalone ili farmerke, jednobojne majice i košulje jasnih linija, i obavezno cipele – nikako patike! A za dame, ovo će biti sjajna prilika i dobar izgovor da se doteraju. Dakle, mislite u pravcu haljina, suknji u kompletu sa blejzerom, malih šešira i nežnih rukavica, kao i cipela sa nešto kraćom potpeticom.

U koliko sati se služi popodnevni čaj?

Kako biste premostili vreme od ručka do večere, popodnevni čaj je tu da vam pruži ukusnu zakusku, relaks, socijalizaciju, ćaskanje, i sve to naravno uz koju šoljicu vrhunskog čaja. Najbolje vreme za njegovu konzumaciju jeste između 15 i 16 časova.

Koji čaj se koristi za popodnevno ispijanje?

Sve zavisi od ličnih afiniteta, ali kvalitet apsolutno mora biti prisutan bilo da su u pitanju kesice ili listovi čaja. Crni čaj je definitivno najpopularniji, pa obavezno isprobajte Earl Gray ili Assam. Podsećamo da je Lapsang Souchong omiljeni čaj kraljice Elizabete. A za one koji više vole biljne čajeve, kamilica i nana su uvek dobrodošle, ali i majčina dušica.

Koliko dugo čaj treba da se kuva?

Nema definitivnog odgovora na ovo pitanje, pošto je takođe stvar ukusa koliko volite da vam čaj bude jak, a i dosta zavisi od toga koji tip čaja pripremate. Međutim, da bi se sačuvali ukus i aroma čaja, optimalno vreme jeste između tri i osam minuta.

Na koji način se sipa čaj?

I ovde postoji vrlo jasan i jednostavan redosled koji treba slediti. Počnite sa kockicom ili kašičicom šećera, zatim naspite čaj do otprilike polovine šolje, a onda dodajte mleko po želji.

Kako se pravilno meša čaj?

Pozicionirajte kašičicu tako da bude na „šest sati“, a zatim je ne vrtite u krug, već pomerajte gore-dole, ka „dvanaest sati“. Etikecija još kaže da je lupanje kašičice o obod ili dno šoljice apsolutno zabranjeno, te tako nežno i blago postupajte sa vašim čajem.

Šta se jede uz popodnevni čaj?

Bez minijaturnih slatkih i slanih delikatesa, ritual ispijanja popodnevnog čaja gubi svaki smisao. Hrana se služi na tri tanjira, koji stoje jedan iznad drugog. Na najdonjem se služe sendvičići i slana zakuska, na srednjem skonsi (scones), a na onom koji je na vrhu kolači i slatkiši. Počinje se od najdonjeg tanjira, prelazi na srednji, a završava sa gornjim. Još je važno da sve što se posluži može da se pojede u jednom zalogaju. Evo nekoliko predloga za fil za sendviče: puter i krastavac, dimljeni losos i mirođija, namaz od kuvanih jaja ili namaz od tunjevine. Gore pomenuti skonsi su tradicionalno englesko pecivo, koje se za vreme ispijanja čaja služi sa puterom i džemom. Predlozi za deo sa kolačima: mini voćni tartovi, čokoladni kolači, engleski žuto-roze kolač obložen marcipanom, kolačići sa suvim voćem ili kafom.

Da li je prihvatljivo umočiti keks u čaj?

Odgovor je jednostavan – apsolutno ne! Naravno, u privatnosti vašeg doma možete da radite kako vam drago, ali ovo je u principu jedno od pravila bontona koje se ne bi smelo prekršiti.

Da li je u redu da mali prst stoji uspravno?

Ne, nije! I zapravo se smatra da je ovaj gest veoma nepristojan i uvredljiv, pa dok držite šoljicu, neka vam svi prsti budu spojeni u jednom nizu.

pexels-photo-434213 10 činjenica o kafi koje niste znali page-obroci Zaposleni su počeli da dele slike svojih jadnih obroka Truffles Tartuf – grumen zlata među pečurkama festival-piva-990x649 Novosadski festival zanatskog piva · · · · · · ·