Child with ara parrot
PULS GRADA · deca

Većina dece obožava životinje, i jedva čeka da ih dobije. Oni naravno nisu upoznati sa odgovornošću i obavezama koje to sa sobom nosi, pa ste vi ti koji treba da odlučite koji je ljubimac najpogodniji za vaše dete. Na osnovu predloga i objašnjenja u produžetku, procenite kako da vaš ljubimac/ljubimica nađe svog idealnog kućnog ljubimca.

Ribice

Upravo bi akvarijum sa jednom ili par ribica mogao da bude idealan početak za razvijanje odnosa dete-kućni ljubimac. Na taj način bi dete moglo da ih posmatra i hrani, što ne iziskuje previše brige i odgovornosti, a opet pravi relaciju sa životinjskim svetom, i stvara odnos prema drugom živom biću. Iako zlatna ribica deluje kao očigledan izbor, nju ipak preskočite za početak, jer je zapravo zahtevna. Jedna ribica iz Južne Azije imena Betta veoma je prilagodljiva s obzirom da je navikla da živi u izolaciji, a za nju nisu potrebni nikakvi filteri, grejači i hemikalije u vodi.

Reptili

Čini se da reptili nepravedno često budu zaobiđeni, jer deca više naginju ka slatkim pufnastim i krznenim životinjama. Međutim, uzmite na primer kornjaču. Neke od njih mogu živeti i do 50 godina, i samim tim postati deo vaše porodice, te tako ljubimac koga će vaše dete dugo imati. Male zmije i gušteri iziskuju terarijum i posebne uslove, ali su dobri za igru i razvijanje pozitivnog stava prema ovim često diskriminisanim ljubimcima. Još jedan pozitivan aspekat reptila jeste taj da su antialergijski, pa ćete izbeći sve nepogode koje mogu nastupiti sa krznenim životinjama.

Ptice

Jedan od najboljih kućnih ljubimaca definitivno jesu ptice, a naročito papagaji. Svakako iziskuju daleko više pažnje od riba i reptila, pa je bolje da ih uzmete detetu kada bude imalo dovoljno godina da im se adekvatno posveti. Papagaju su posebno inteligentni i društveni, pa ako se stalno igrate i pričate sa njima, naučiće da vas prate svuda po kući i govore, jer su sposobni da nauče veliki broj reči.

Glodari

Hrčci i morski prasići relativno su laki za odgajanje, a s obzirom da su slatki i mekani, vaše dete će bez sumnje rado voleti da se igra sa njima. Treba samo obratiti pažnju da kada se hrčci osete ugroženo i uplašeno, vole u samoodbrani da gricnu, pa se sa njima treba pažljivo ophoditi. Glodarima nije potreban preveliki prostor, ali se postarajte da u svom kavezu imaju kućicu za spavanje i točak u kom mogu da trče. Pacovi su tabu životinje, ali zbog svoje večičine i izrazite inteligencije mogu postati izvrsni kućni ljubimci, a i na taj način vaš mališan neće prihvatiti nepravednu stigmu koja ih nažalost prati. Činčile su svakako najlepši glodari, ali zbog krhkog zdravlja i nežne naravi uzmite ih kada deca budu odrasla.

Mace

Poznato je da deca vole mačke, posebno kada su male. U odnosu na pse, one mogu biti bolji izbor za početak, pošto su samostalne, i mogu ostati same u kući na duži period, za razliku od kučića. Lakše se prilagode zatvorenom prostoru, nisu im potrebne šetnje, pa su pogodne ukoliko živite u stanu i često ste zauzeti. Redovne posete veterinaru su ipak obavezne, kao i stalna igra sa macama. Neka se deca samo čuvaju njihovih kandžica, i imaće ne samo predivnog kućnog ljubimca, već i pravog drugara.

Kuce

Psi su najbolji čovekov prijatelj, a posebno dečji. Uzmite kucu dok je još mala, kako bi odrastala zajedno sa vašim detetom, jer će se na taj način zbližiti i povezati. Ali pošto su psi najzahtevniji od svih ljubimaca, preporuka je da ih ne prisvajate sve dok dete ne krene u osnovnu školu. Obavezno se prvo raspitajte o rasama i njihovoj naravi, kako biste izabrali onu najpogodniju. Logično izbegavajte pitbulove, rotvajlere i dobermane, a odlučite se za labradore, retrivere, boksere i biglove. Ipak, najlepše će biti da usvojite kucu iz skloništa za pse, jer ćete tako svoje dete naučiti humanosti i empatiji.


naslovna Neko je ovo pravio za decu? Ljubivoje Ršumović Čitanje nas spaja Kids&TeenFashionSelection - vizual Drugi Kids&Teen Fashion Selection Nescafe 3u1 generacija 3 u 1 koraci do uspeha: Vodič kroz razvoj jednog talenta · · · · · ·