Bundeva
PULS GRADA · kulinarka

Svi znamo da je danas… šta?! Halloween to jest Noć veštica! Ijaaao, pa gde ćemo, šta ćemo, a tek šta da obučemo? Čekajte, još ako je maskenbal… Hajde da ipak pre toga prikupimo snagu i pojedemo nešto lepo. Od čega? Kako “od čega”?! Pa valjda od – BU! Bundeve!

Većina nas kada pomisli na Noć veštica u glavi ima sliku euforične, nesnosne dece koja je overdozirana prežderavajući se slatkišima. Takve scene su obično početak horor filma; ništa strašno za decu, pošto omladina generalno loše skonča u njima. Znači, lekcija je: kloniti se poslastica tog dana.

Verujem da nemate moć da bundevu pretvorite u kočije, i da se kao Pepeljuga odvezete u noć. Bilo bi lepo ako biste je poštedeli i rezbarenja; bundeva nema nikakvu korist od očiju i zuba. Ali, ako već planirate da besomučno konzumirate alkohol, i da nekom jeftinom maskom prekratite životni vek prijatelja, barem se pre toga častite nečim zdravim i ukusnim.

Evo nekoliko mojih recepata, i zato nož u ruke i spremite se na udar E-vitamina.

Kroketi od bundeve

Komad bundeve oguliti i narezati na jednake kockice. Kockice staviti u posudu, posoliti (prstohvat soli baciti preko ramena) i uvaljati u brašno. Protresti pre prženja da bi se odstranilo suvišno brašno. U tiganj staviti dosta ulja i čene belog luka. Pržiti na vrelom ulju, uz ravnomerno prevrtanje. Kad porumene, komade vaditi kašikom sa rupicama, poredjati na tanjir i posuti seckanim svežim peršunom ili nekim drugim aromatičnim začinom. Odlično kao prilog uz piletinu, ribu, ili uz variva.

Potaž od bundeve

U dubokoj šerpi na ulju propržiti struk praziluka iseckan na tanke režnjeve. Dodati na kockice isečen koren celera i nekoliko šargarepa isečenih na režnjeve. Kad sve bude polukuvano, ubaciti na kockice isečen komad bundeve, po pola veze naseckanih listova peršuna i celera, i punu kašičicu začinskog dodatka jelima. Dobro skuvati, skloniti s vatre, mikserom napraviti potaž, i vratiti da ponovo provri. Malo posoliti (i baciti so preko ramena), i pred kraj dodati pola kašičice praha muskatovog oraha ili cimeta.

Sos od bundeve

Pola kilograma oljuštene i na komadiće isečene bundeve blanširati u malo posoljenoj vodi. Komadiće prosušiti, ohladiti i izmiksovati. Dodati čašu pavlake, četiri kašike majoneza, kašičicu sitno naseckanog peršuna ili nekog drugog aromatičnog bilja, so (baciti ga i preko ramena), biber, i umutiti u ujednačenu masu. Sos držati u frižideru i servirati ga uz krokete od povrća, piletinu, ribu, ili uz bareno povrće, kuvani pirinač ili krompir.

Ostatke nemojte baciti. Vlažne semenke posolite (bacite so preko ramena), i zapecite u rerni. Oguljenu koru možete iskoristiti kao masku za lice, a peteljku zadenite za uvo (protiv uroka, naravno). I, šta god da se desi, ne brinite, jer sutra je novi dan, a uz to je i nedelja. A u ponedeljak..; čekajte da ipak prvo preživimo dan mrtvih!

Topla čokolada Jesenji recept: Topla čokolada Kako ispravno iseći tortu Kako da pravilno isečete tortu? Čorba od kestena Recept za jesen: Neverovatno ukusna čorba od kestena kefir-8070(pp_w751_h500) Kefir ulazi u krem društvo