pexels-photo-160191cover
PULS GRADA · deca

Ne potcenjujte važnost čitanja leti. Eksperti kažu da nekoliko meseci bez knjige može značajno da utiče na dečju sposobnost da se u daljem obrazovanju suoče sa sve težim i težim tekstovima. Postavlja se pitanje kako ohrabriti svoje mališane da se late knjige iako bi se ceo dan najradije brčkali u bazenu i igrali loptom sa svojim drugarima. Ponudićemo vam 4 saveta koji mogu dati pozitivne rezultate.

1. Dopustite deci da izaberu knjigu koju će da čitaju

Nema svrhe nametati deci svoj izbor. Dozvolite im da sami odlučuju o materijalu za čitanje, makar i vi imali loše mišljenje o njemu. Verovatno ni vi niste voleli kada su vama u detinjstvu određivali šta da čitate. Uostalom, istraživanja su pokazala da su veće šanse da deca završe knjigu koju su sama izabrala.

2. Napravite specijalno mesto za čitanje

Uz dečiju pomoć izaberite kutak u kući koji će isključivo biti namenjen čitanju. Učinite ga zanimljivim i udobnim, tako da vaši mališani ne mogu da odole da ne provode vreme u njemu. Preporučuje se dosta jastuka i okruženost kućnim biljkama.

3. Čitajte zajedno sa decom

Ne samo što mame, tate, bake i deke, treba da čitaju zajedno sa decom, već je bitno i da od toga naprave interaktivno iskustvo. Na primer, nije na odmet da ponekad pitate dete šta misli da će sledeće da se desi u knjizi ili kako bi oni reagovali da se nalaze u istoj situaciji kao likovi u romanu.

4. Kada idete negde zajedno, uvek nosite njihove knjige sa sobom

Potrudite se da vaša deca uvek imaju nešto za čitanje, bilo da idete u park, na bazen ili za slučaj da ćete dugo čekati pregled kod lekara. Kako ne bi teglili glomazne knjige, možete poneti i elektronski čitač knjiga, koji će se možda vašem mališanu činiti i znatno zanimljivijim, budući da živimo u vremenu kada je tehnologija sveprisutna.

coer98734 Što su deca tako tiha? pagecover Ovaj tata baš voli da se maskira pagecover Ova deca nisu ljubitelji porodičnih fotografija pagecover Omiljene igračke u različitim zemljama sveta · · ·