posao
U VAZDUHU · urban flash

Mejlovi koji stižu satima nakon radnog vremena, noćne brige oko zadataka koji nisu izvršeni, pozadinska anksioznost vezana za sutrašnje sastanke, sve je to sastavni deo modernog zaposlenog čoveka. Zaista, kada završite posao isključivanje sa posla može biti teško.

Digitalni napredak nas je učinio dostupnijim nego ikada ranije. Ne samo da su svi mejlovi na tvom telefonu, već su svi dokumenti dostpuni preko clouda, i u 11 uveče može da se desi da se ulogujete „samo na 5 minuta“ da nešto završite. To je razlog zašto je Francuska na ivici da zakonom zabrani šefovima da šalju mejlove zaposlenima nakon radnog vremena. O tome smo pisali, pogledajte ovde.

Stres je danas konstantan, ljudi čak ni vikendom ne mogu da se „isključe“. Zaposleni fizički napuštaju kancelariju ali ne napuštaju posao. Digitalna komunikacija drži zaposlenog na nekoj vrsti uzice, elektronske uzice. A vreme relaksacije je potrebno svakom čoveku. Pa kako da se zaista isključite kada dođete kući iz kancelarije?

1. Ograničite vreme pričanja o poslu
Posao je, čini se, sada prvazišao onih 8 sati dnevno. I sa kim god da sednemo priča o poslu je neizostavna. Ali ako pričate duže o svom poslu od 15 minuta opet možete da osećate anksioznost. A to je ono što želite da izbegnete. Zašto produžavati agoniju kada vas već sutra čeka ista stvar?

2. Ne prebacujte poslovni mejl na privatni telefon
Sigurno ćete biti u iskušenju da proverite mejl. A onda ste upali u zamku. Šta god da je stiglo posle radnog vremena mora biti ostavljeno za sutra.

3. Popišite stvari koje ste uradili u toku dana
Kada napravite rezime dana biće vam jasno da vam nije ostalo mnogo posla, i biće vam jasnije šta treba da uradite sutra. Ovako ćete vremenom prestati da prevrćete noću misli o poslu po glavi.

4. Meditirajte
Potrebno je samo 10 minuta dnevno meditacije kada se vratite sa posla. Videćete, u početku će vam možda biti smešno, ali brzo ćete naučiti da opustite svoj um.

5. Dogovorite se za viđanje
Nemojte svakog dana samo ići pravo kući sa posla. Napravite dogovore sa prijateljima barem jedno veče u toku radne nedelje. Prijaće vam društvo.

balerina Buckasta balerina koja nas je očarala slavni Oni zaista liče na slavne osobe psi Psi pre i posle kupanja put Ako putuješ sama ne znači da si gubitnica · ·