Kako ispravno iseći tortu
PULS GRADA · kulinarka

Sečemo tortu povodom različitih proslava, što znači da nije u pitanju komplikovana aktivnost, već nešto što svi mogu da urade. Grešite, tvrdi britanski matematičar Alex Bellos, koji je osmislio način sečenja (okrugle) torte, koji omogućava da poslastica ostane sveža i nekoliko dana posle prvog sečenja.

Ako ste do sada sekli trouglove, znači da niste pravilno sekli tortu. Jer posle svakog parčeta koje izvučete iz torte (sem ako ne pojedete celu tortu pri prvom sečenju), torta počinje da se suši, a to nije nešto što želite da se desi.

Za početak treba da presečete tortu jednim rezom po celoj dužini i onda da načinite još jedan paralelni rez. Umesto trouglastog parčeta, sada ste dobili pravougaonik. Nastavite da sečete tortu u ovom maniru, a kad ste podelili sve parčiće gostima, samo spojite ostatak torte u manji krug.

Alex je snimio i video kako bi ilustrovao ono što želi da vas nauči.

Čorba od kestena Recept za jesen: Neverovatno ukusna čorba od kestena kefir-8070(pp_w751_h500) Kefir ulazi u krem društvo Nutella Recept: Mini-pica sa Nutelom Kafa - užitak za nepce Kafa – užitak za nepce