photo-1498654077810-12c21d4d6dc3
U VAZDUHU · urban flash

Sigurno vam se desilo da se ujutru probudite i želite da za doručak spremite jaja za koja ipak niste sigurni koliko dugo već stoje u frižideru i da li su još uvek dobra.

Ne uzrujavajte se – postoji jednostavan način da se utvrdi da li su ta jaja još uvek dobra. Samo upotrebite efikasan test i znaćete da li možete bez ikakve brige da spremite doručak.

Sve što vam je potrebno jesu jaja i posuda napunjena hladnom vodom (uverite se da je posuda dovoljno duboka kako biste mogli da potopite jaja, a da vam ostane još prostora iznad njih).

Pažljivo spustite jaje u posudu i sačekajte da vidite šta se dešava. Ako jaje padne na dno i tamo i ostane, onda je veoma sveže i potpuno bezbedno za jelo. Ako jaje potone, ali stoji uspravno, još uvek je sigurno za jelo ali bi trebalo što pre da ga pojedete. A ako pluta na vrhu posude, treba da ga bacite – to je pokvareno jaje.

Kako ovaj trik funkcioniše: ljuske jaja su polupropusne i kako jaje stari, tečnost iznutra isparava i vazduh zauzima njeno mesto. Što je više vazduha u jajetu, ono postaje sve lakše pa na kraju može da pluta po površini vode.

pjimage (22) Filmski mitovi koji nisu tako naivni pjimage (17) Ovo je priča o najbogatijem čoveku na svetu pjimage (18) Ovako izgleda najkraći test inteligencije na svetu pjimage (23) Praktični saveti dobitnika lutrije · ·