Kako zaštiti laptop
U VAZDUHU · tech/web

Zima nam kuca na vrata a spoljašnje temperature su svakim danom sve niže, bez najave da će se nešto promeniti do proleća. I dok se svi prirodno utopljavamo sezonskom odećom, često se zaboravlja da su i naši digitalni pratioci takođe osetljivi na promene spoljašnje temperature. Da biste u hladnoj sezoni zaštitili svoj laptop od slabljenja performansi, kvarova i mogućeg gubitka podataka, dovoljno je da se pridržavate nekoliko korisnih saveta.

Izbegavajte temperature ispod 5 stepeni. Laptop računari i tableti za optimalne radne performanse zahtevaju umerene radne temperature. Kod većine laptop modela za profesionalnu primenu dozvoljena radna temperatura je deklarisana u rasponu od 5 do 35 stepeni celzijusa. Čak ni one računare koje odlikuju izuzetna robusnost, snaga i performanse nije preporučljivo koristiti duže vreme u uslovima niskih temperatura na otvorenom, niti ih ostavljati preko noći u kolima.

Punite baterije na sobnoj temperaturi. Niska temperatura ne samo što umanjuje performanse uređaja, već značajno smanjuje kapacitet baterije. Dopunjavanjem pri niskim temperaturama, ispod 5 stepeni celzijusa, brzina punjenja opada. Zato je važno da se laptop koji je neko vreme bio na hladnom najpre postepeno zagreje do sobne temperature, a tek potom dopuni baterija.

Izbegavajte nagle promene temperature, a laptop ne uključujte odmah po ulasku u topliju prostoriju. Laptop računari generalno ne vole nagle promene temperature, pre svega zbog promene vlažnosti vazduha koja negativno deluje na sistem, kao i na kapacitet skladištenja podataka na čvrstom disku. Kod laptopa koji se ohladi tokom boravka na otvorenom ili u automobilu, momentalno uključivanje po ulasku na toplo može dovesti do efekta koji je takođe poznat i kao „efekat zamagljivanja naočara“. Vlaga iz vazduha se u toploj prostoriji kondenzuje na hladnim površinama, na komponentama računara se stvaraju kapljice vode koje mogu da izazovu i neželjena oštećenja, a u najgorem slučaju da dovedu do gubitka podataka.

Dakle, tokom hladnih zimskih meseci prenosive računare ne treba transportovati niti odlagati bez odgovarajuće zaštite. Nekoliko sati na hladnom, u automobilu ili u torbi, zahteva da i uređaj, baš kao i mi, takođe bude dobro utopljen. Ako laptop neizbežno mora da se ostavi nekoliko sati u ledenohladnoj sredini, bateriju svakako treba uneti na toplo.

Aplikacije najbolje u 2015. Najbolje aplikacije u 2015. godini Trikovi na Google-u Google: 11 korisnih trikova za koje još uvek ne znate Knjiga i foto-aparat This Book Is a Camera: Pop-up knjiga koja može i da škljocne picmonkey-collage9-1000x500 Najbolje tehnološke „igračke“ u 2015.