jaja
PULS GRADA · deca · ženski kutak

Uskršnji praznici su sve bliže, te samim tim i euforija oko farbanja jaja sve više raste. Međutim, ono što i najiskusnije domaćice može da iznervira jeste pucanje jaja tokom kuvanja. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko saveta kojim ćete ovu mogućnost svesti na minimum.

  • Pre svega, proverite da li su jaja koja imate u frižideru sveža. To ćete lako proveriti. Stavite jaja u činiju punu vode. Ona koja se podignu na površinu su stara i nisu za upotrebu. Ona koja potonu su sveža. Samo da znate, jaja stara između sedam i deset dana idealna su za kuvanje, jer ih je posle najlakše oljuštiti.
  • Pazite da ne kuvate jaja koja su tek izvađena iz frižidera. Hladna jaja, naime, vrlo lako pucaju pri kuvanju. Zato ih, pre nego što počnete da ih kuvate, izvadite iz frižidera i neka nekoliko sati provedu na sobnoj temperaturi.
  • Ne stavljate mnogo jaja u šerpu, da se ne bi sudarala prilikom kuvanja i na taj način popucala. Preko jaja koja ste stavili u posudu trebalo bi da prelijete hladnu vodu. Pazite da stavite barem 2 centimetra vode iznad jaja. U vodu dodajte pola kašičice sirćeta i vodu posolite. Sirće je posebno važno u sprečavanju nastajanja pukotina na ljusci jajeta.
  • Kuvajte na umerenoj temperaturi, a tik pred ključanje još smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomerala po šerpi i udarala jedno o drugo. Kuvajte ih 10 do 12 minuta.
  • Nažalost, garancija da baš nijedno jaje nikada neće pući ne postoji. To dosta zavisi i od tipa jaja koja ste kupili. Međutim, ako se budete držali ovih metoda, šanse za uspeh drastično rastu.
vacuum-2116241_1280 Mesta koja sigurno ne usisavate, a trebalo bi home-2774669_1280 Tajne cake ljudi kojima je uvek čista kuća 10-4-1024x683 Neutrališite loše mirise iz svog doma na jednostavne načine BeFunky-collage (22) Ove stvari ne treba da brišete papirnim ubrusima · · · ·