sleeping-1159279_1280
PULS GRADA · zdravlje

Putovanje je uvek nešto osvežavajuće, pogotovu kada je u pitanju potpuna promena okruženja. Međutim, džet-leg zna da nam pokvari planove za odmor i onemogući normalan san.

Svako ima svoje trikove za borbu sa džet-legom posle dugog leta i promene vremenske zone. Ne postoji univerzalno rešenje, jer je svaki organizam drugačiji. Uprkos tome, postoje neki trikovi koji bi definitivno mogli da vam pomognu da dremnete u avionu i naravno, kada stignete na odredište.

Promenite vreme spavanja pre polaska

Pomeranje vremena odlaska na spavanje može vam pomoći pre puta. Zavisno od toga kakva je vremenska razlika između vašeg doma i destinacije ka kojoj ćete putovati, probajte da svako veče pomerite vreme spavanja za jedan sat unapred ili unazad dok ne dođete do željenog vremena. Tako će vam biti lakše da zaspite na odredištu, jer ste se već prilagodili vremenskoj razlici.

Ne preterujte sa hranom i pićem u avionu

Postoje razni saveti u vezi sa tim koja vrsta hrane bi mogla lakše da vas uspava, ali suština je da ne treba da preterujete ni sa jednom od njih. Jedite kada ste gladni, nemojte da se prejedete i izbegavajte višak alkohola i kofeina, bar dok ne sletite.

Ponašajte se kao lokalci

Kada sletite, iako vam organizam neće biti potpuno prilagođen na novu sredinu, možete mu pomoći u tome tako što ćete pokušati da jedete u isto vreme kao i lokalno stanovništvo, a to isto važi i za odlazak na spavanje. Malo fizičke aktivnosti može vam pomoći da lakše zaspite prvog dana po dolasku.

Oprezno sa lekovima za spavanje

Iako se stručnjaci ne slažu oko ove teme, ne preporučuje se korišćenje lekova za spavanje tokom letova jer, iako će vam pomoći kratkotrajno, mogu ostaviti posledice po dolasku na odredište. Simptomi džet-lega mogli bi da vas stignu odjednom, zbog čega ćete biti umorni i manje pokretljivi.

14-Secrets-Of-Women-Who-Never-Diet-760x506 8 saveta vitkih žena koje nikada ne idu na dijetu rak 5 mitova o raku koji zbunjuju ljude pexels-photo-545016-cover Dugo spavanje vikendom produžava život 9f65654e01ddcef71ba2d52c5acaddb0_cover MND Dental: Optimalni načini lečenja · · · ·