ezgif.com-webp-to-jpg
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Za dobro raspoloženje ponekad nam je potrebna promena, odmor, putovanje. Međutim, zašto se ne bismo osećali prijatno i opušteno i na mestu gde provodimo najviše vremena – kod kuće?

Pored toga što izgled naših domova najviše govori o nama samima, on utiče i na to ko smo i kako se osećamo. Feng šui je disciplina posvećena razumevanju tog odnosa i uticaja prirodne energije na ljude. Iz posmatranja je nastala podela na pet elemenatadrvo, vatra, voda, zemlja i metal, koji su u nekom odnosu prisutni svuda oko nas. Za balans u domu potrebno je da svih pet elemenata uvek budu u dobrom odnosu.

Drvo

Postoji nekoliko načina da imate dovoljno drveta u svom domu, počevši od raznih oblika prirodnog drvenog nameštaja. Pored toga, ukrasne biljke i cveće donose potrebno osveženje. Ako nema toga, bitno je da makar imate pogled na prirodu kroz prozor ili da su neke dekoracije u stanu sa šarama poput biljaka.

Vatra

Kamin i sveće su direktni simboli vatre, ali nju možete uneti u dom i kroz slike izlaska sunca ili crvenu boju nameštaja. Zanimljivo je da se smatra da ljubimci u kući doprinose ovom elementu.

Zemlja

Zemlja kao simbol stabilnosti može biti predstavljena kroz zid od cigala, ali i kamenu stazu u dvorištu. Keramički proizvodi i fotografije planina takođe su dobar način za ovakav efekat.

Metal

Metal je bitan zbog discipline i strukture, a može biti prisutan u vidu raznih trofeja ili na primer bakrenog stola koji je tokom vremena dobio finu patinu.

Voda

Baš kao što nam je fizički neophodna za život, voda nam je potrebna i za energiju i živahnost u našim domovima. Fontana u dvorištu je lepa i korisna u tom smislu, ali ukoliko je to neizvodljivo, ogledala i drugi stakleni objekti predstavljaju vodu u samom domu.

black_sisu_1_cover Crna boja je IN: Učinite svoj dom glamuroznim DIY-Hat-Rack-18-778x542@2x Uradi sam: Moderan držač za šešire Naslovna fotografija - centralno stepenište u Palati Srbija (foto Sanja Veljković) Palata Srbija: 10 činjenica o sjajnom primeru jugoslovenske arhitekture Quick-Structural-Planters-5-778x542@2x Za 1 minut do nesvakidašnje saksije za cveće · ·