coffee-drinkers-on-a-hot-sunny-day--zoetnet
PULS GRADA · destinacija

Parižani možda vole svoje kafiće, ali je njihova kafa jako lošeg ukusa, te se najčešće opisuje kao slaba, gorka i prepržena. No, iako ovaj omiljeni crni napitak nije naročitog ukusa, te se teško uklapa u sliku neprikosnovene francuske gastronomije, činjenica je da je kult ispijanja kafe u Parizu vrlo bitan kulturološki i sociološki fenomen.

Zahvaljujući čuvenim kafeima Café de Flore i Les Doux Magot, koji su vremenom razvili ovaj kult, danas vam otkrivamo 6 koraka pomoću kojih ćete se savršeno uklopiti u stilizovanu družinu lokalaca koji svakodnevno ispijaju kafu upravo na ovim mestima.

Zaboravite na kafe sa puno mleka u prepodnevnim satima

Jedina prilika u kojoj možete videti Parižane kako ispijaju velike šolje kafe sa puno mleka jeste tokom doručka u svojim krcatim kuhinjama. Ovaj napitak najčešće konzumiraju iz činije, a ne iz šolje, i to tako što u nju umaču poslednje komade bageta od prethodne večeri. Da, da, vrlo ukusno i hrskavo… No, nakon 10 sati prepodne, kada se već prilično rasane i srede za posao, većina Parižana će se opredeliti za espreso ili un café.

Za doručak popijte kafu uz kroasane i tost sa slatkim namazom

Ukoliko rano izlazite iz kuće i nemate vremena za pomenuti doručak u kuhinji, onda svratite na pariski doručak u obližnji kafe. On se obično sastoji od kafe sa mlekom, ceđene pomorandže, tosta s džemom, puterom i kroasanom. Ova slatka gozba daće vam dovoljno energije za obilazak grada i uživanje u celodnevnoj šetnji.

Ne očekujte meni i unapred znajte šta poručujete

U zavisnosti od kafea i doba dana kada se zadesite u njemu, postoji verovatnoća da nećete dobiti meni. Ipak, to ne treba previše da vas brine, jer ponuda svakako nije toliko široka kao u Starbucksu. Pored kafe s mlekom i obične kafe, druge tri opcije podrazumevaju (grand) café crème, odnosno kombinaciju espresa i mlečne pene, café allongé ili razblaženi espreso i café noisette, odnosno espreso sa malo toplog mleka.

Dobro birajte mesto na kome ćete piti kafu

Najčešće postoje tri izbora: terasa, za stolom u kafeu, i za šankom. Tradicionalno, ukoliko odlučite da sednete za sto i pijuckate svoju kafu, to će vas koštati dva puta više nego da samo stojite i ispijete kafu za šankom. To u prevodu znači da će vas kafa za stolom koštati oko 2,5 evra, dok ćete istu za šankom platiti oko 1,2 evra.

Nije sve u kafi, ima nečega i u posmatranju (ljudi)

Poznato je da Parižani uživaju u posmatranju drugih ljudi dok ispijaju svoju omiljenu kafu. Nema ničeg lepšeg od tog rituala u nekom od kafea na Bulevaru Sen Žermen. Posmatrati i naravno komentarisati!  Šta je ko obukao? Ko je u vezi? Ko ima najslađu kucu koju bismo rado usvojili? Pravi gušt za slobodno popodne.

Uz kafu ide i cigareta

Kao što uživaju u slatkom doručku, Parižani ne mogu da zamisle jutarnju kafu bez cigarete. Naravno, ukoliko stojite za šankom ili izaberete sto u kafiću, ovo neće biti nikakav problem. Međutim, ukoliko želite da izađete na terasu, čak i ako postoji izdvojeni, zastakljeni deo za pušače, očekujte prezirne poglede. Stoga, nemojte dizati nos i inicirati svađu. To je ipak teritorija nepušača, a stolice za vaš pušački tabor već su uredno složene unutar kafića.

central-park-new-york-1526978091 Sve što niste znali o Central parku u Njujorku Plaosnik-Ohrid Zašto Makedonija treba da bude vaša sledeća destinacija? collage Jedinstveni suveniri koje možete kupiti samo u Rusiji shutterstock_571370566 Najšarenije ulice Evrope · · · · · ·