friends-1953343_960_720_cover
U VAZDUHU · urban flash

Koliko često pričate sa nekim osobama, čini vam se da razgovor teče prilično dobro, i onda najednom… tišina. Vi ne znate šta da kažete. Vaš sagovornik takođe nema ideju kako da nastavi razgovor. Situacija postaje prilično neugodna. Šta raditi u takvim okolnostima? Na našu sreću, postoji jedno jednostavno pravilo koje će učiniti da gotovo svaki vaš razgovor bude kvalitetan, bez obzira ko su vam sagovornici.

Osnovno pravilo kvalitetne konverzacije glasi: Šta god da pričate, potrudite se da bar 30% toga budu nove informacije.

Nijedan razgovor neće trajati dugo, ako samo iznova ponavljate već poznate informacije. Ljudima će pre ili kasnije postati dosadno i biće im teško da održe pažnju. Kada ne dodajete nove informacije u razgovor, on postaje kao obrnuta piramida. Što više pričate, to je manja razmena informacija. Sagovrnici odgovaraju kratkim rečenicama i ne postavljaju vam pitanja, dok na kraju konverzacija potpuno ne zamre. Korišćenjem našeg pravila, i vi i vaši sagornici ćete konstantno učiti nove stvari, što će učiniti razgovor zanimljivim i interesantnim.

Pogledajte na ovom primeru kako (ne)treba da izgleda jedan kvalitetan razgovor:

Sagovornik: „Hrana u tom restoranu je bila stvarno odlična.“

Šta ne treba da odgovorite: „Da, bila je u redu.“

Šta treba da odgovorite: „Slažem se. Posebno mi se dopalo kako su začinili pomfrit. To me je podsetilo na jedan drugi restoran koji sam posetio prošle nedelje…“

Verovatno se pitate zašto je potrebno da u svaki razgovor unesemo samo 30% novih informacija. Zašto ne više od toga?

Odgovor je jednostavan i logičan. Ako samo vi deklamujete nove informacije, vaš sagovornik će pomisliti da ste došli da držite predavanje i da vas ne zanima šta on ima da kaže.

Da bi ovo pravilo stvarno funkcionisalo, potrebno je da budu ispunjena dva uslova: Oboje sagovornika moraju da imaju želju za razgovorom i potrebno je često menjati teme, budući da nema svaka od njih jednak potencijal za dalju elaboraciju, niti su sve u startu veoma zanimljive.

NElqZlZGT4oRpq_1_b_cover Ovako bi izgledao film „Prljavi ples“ u režiji Dejvida Linča silver-linings-playbook-jennifer-lawrence-bradley-cooper-1_cover Šta smo naučili iz ovih ljubavnih filmova Umetnost pravljenja klikera Umetnost pravljenja klikera pagecover Ona je mamin najdraži model ·