photo-1543880624-5795fe87a603
PULS GRADA · zdravlje

Frazom „noćna ptica“ se označavaju osobe koje ležu i ustaju kasno. One najčešće imaju loš kvalitet sna i podložnije su gojaznosti, depresiji i prevelikom stresu. Gledano u globalu, zdravije je biti ranoranilac nego noćna ptica. Ipak, i pored toga oko 20% populacije bira da leže kasnije nego što je preporučljivo. Dobra vest je da i za njih ima nade i ako žele da promene svoje navike to mogu da učine uz pomoć nekoliko vrlo jednostavnih trikova.

Nova studija istraživača sa univerziteta u Birmingemu i Sariju u Velikoj Britaniji i univerziteta Monaš u Australiji pokazala je da je moguće promeniti cirkadijalni ritam noćnih ptica bez upotrebe lekova i drugih medicinskih preparata.

Istraživači su dvadeset dvoje noćnih ptica uključili u svoj eksperiment koji je trajao tri nedelje. Od njih su tražili da se drže sledećih pravila:

  • Da ustaju 2-3 sata ranije nego što su navikli i da u jutarnjem periodu budu u što osvetljenijoj prostoriji
  • Da ležu 2-3 sata ranije nego što su navikli i da uveče provode vreme u zamračenijim prostorijama
  • Da ustaju i ležu u krevet u isto vreme i radnim danima i vikendom
  • Da doručkuju odmah čim se probude, ručaju u isto vreme svaki dan i ne večeraju posle 19 časova

Rezultati ove promene navika su bili više nego pozitivni. Učesnici su otkrili da se osećaju manje umorno u jutarnjim časovima nego kada su išli kasnije na spavanje. Oni si bili na vrhuncu mentalne i fizičke snage poslepodne, što je svakako bolje nego uveče, budući da većina ljudi posle 17h više nije na poslu. Učesnici eksperimenta su takođe primetili da se zdravije hrane i nisu više toliko nervozni kao ranije.

Ovaj primer, kao i mnogi drugi, ukazuje da je moguće regulisati svoje navike u spavanju tako da se maksimizuje blagostanje u toku dana. Ako ste i vi noćna ptica, ali želite da se promenite, probajte ovaj vrlo jednostavan metod. Sve dosadašnje analize govore da je veoma delotvoran.

foto KOOZZZZZZZZZMETIK: Repelent za komarce O shutterstock_301460216 10 koraka do vitke linije bez odricanja pexels-photo-394545 Dva sata u prirodi nedeljno je dovoljno za povećanje vašeg blagostanja Probiotic Probiotik, važan član kućne apoteke · · ·