14 godina od 9/11 Njujork
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Četrnaest godina nakon što se odigrao teroristički napad na Svetski trgovinski centar, novi kompleksi poslovnih zgrada i drugih javnih građevina polako su počeli da zauzimaju stari deo donjeg Menhetna. One World Trade Center, najviša zgrada u Severnoj Americi proteže se visoko u nebo i mesto je hiljadama vrednih radnika, ali i turistima koji ovaj deo Njujorka svakodnevno obilaze. Nekoliko obližnjih nebodera još uvek je u fazi izgradnje ili su već dovršeni, a između njih se proteže duga zgrada ogromne železničke stanice koju je projektovao arhitekta Santiago Calatrava.

Često se tokom godina nakon terorističkog napada činilo da obnova Svetskog trgovinskog centra sporo napreduje, a razlozi su bili različiti – od političkih prepucavanja do mukotrpnih rasprava o tome da li su dizajnerska i arhitektonska rešenja najbolja kao mesto koje od pre 14 godina ima više namena, no što je to nekada bio slučaj.

Evo kako danas izgleda prostor oko Svetskog trgovinskog centra i šta će on sve u budućnosti sadržati.

1. One World Trade Center

Sa ovog mesta se uzdiže simbolično podignut neboder visine 541 metara, najviši objekat u zemlji. Dizajnirao ga je arhitekta David Childs ispred kompanije Skidmore, Owings & Merrill LLP, a reč je o poslovnom prostoru gde kancelarije imaju kompanije poput Conde Nast i One World Observatory gde od nedavno turisti mogu uživati u pogledu.

2. World Trade Center

Sudbina ove građevine nije bila jasna sve dok ove godine 21st Century Fox i News Corp nisu potpisale ugovor kojim se obavezuju da će uz pomoć arhitekte Bjarkea Ingelsa napraviti kulu visine 387 metara, kao i da će ona do 2020. godine biti otvorena za posetioce.

3. World Trade Center

Sledeći toranj koji će biti otvoren već 2018. biće 3 World Trade Center, koji je projektovao Richard Rogers ispred biroa Rogers Stirk Harbour + Partners, i koji je zamišljen kao kula visine 329 metara, a do sada je izgrađena samo jedna njegova polovina. Ovde će se nalaziti mnogobrojne kancelarije velikih kompanija uključujući i GroupM, kao i 13.935 kvadratnih metara koji će biti na prodaju.

4. 9/11 Memorial & Museum

Na mestu gde su nekada stajale „kule bliznakinje“ danas su zamišljene dve ogromne fontane, na kojima su ispisana imena svih žrtava terorističkog napada, kao i onih koji su poginuli bombardovanjem 1993. na istom mestu. Ispod stabala u hladovini naći će se i muzej sa eksponatima i multimedijalnim izložbama koje će pričati priču o tragičnom 11. septembru 2001.

5. Performing Arts Center

Najčešće se u priči o rekonstrukciji Svetskog trgovinskog centra zaboravlja na dugo obećavani prostor pod nazivom Performing Arts Center, koji je nekada trebalo da dizajnira arhitekta Frank Gehry. Budžet za izgradnju ovog kompleksa je nedavno umanjen, tako da stari arhitekta više nije u igri, ali odgovorni tvrde da će ovaj deo biti izgrađen sigurno i to sa najvećom mogućom pažnjom i brigom. Performing Arts Center bi trebalo da bude lociran između zgrade Transportation Hub-a i kompleksa One World Trade Center.

Meksička obnovljena knjižara Knjižara u Montereju – prostor za pravo uživanje Edible Cinema Edible Cinema: Bioskop u kome možete da gledate film i večerate Kako zaista žive vaši FB prijatelji Kako stvarno žive vaši Facebook prijatelji Kućice manje od spavaće sobe Oni žive u kućama manjim od vaših soba