GeoGuessr
U VAZDUHU · tech/web

Kompanija Google nedavno je uvela naprednu vrstu pretrage i markiranja koje omogućava da se locira mesto na kojem je napravljena svaka fotografija. Kada u budućnosti budete objavljivali svoje fotografije postoji mogućnost da će se lokacija markirati i bez vašeg konkretnog upisivanja mesta na kojem ste slikali. Zahvaljujući neuronskoj računarskoj mreži koja u svojoj bazi ima preko 90 miliona fotografija sa poznatim koordinatama najpoznatiji pretraživač u budućnosti lako će locirati i ona mesta za koja mislite da su velika tajna za ostatak sveta.

Google baza sa ovakvim podacima još uvek se svakodnevno puni i ažurira tako da za sada još uvek pokazuje određene vrste loših rezultata u zavisnosti od toga koliko sličnih fotografija može da dovede u vezu sa vašim. Svaka nova fotografija nova je informacija u generičkoj mreži, međutim kako se broj podataka u Google bazi puni, tako se povećavaju šanse da ova funkcija radi sa velikom preciznošću i bez grešaka.

Prvi pokušaj računarske neuronske mreže je počeo kada je Google od 2,3 miliona nasumično odabranih fotografija napravio razvrstavanje koje se pokazalo veoma pouzdanim. Kada je reč o kopnenim površinama preciznost dosadašnjih istraživanja beleže učinak od 48 odsto, dok je kod otkrivanja mesta u urbanim gradskim sredinama još uvek potrebno novih podataka u bazi. Google greši ako su vaše fotografije napravljene u gradu, ali ne sadrže karakteristične građevine u prvom drugom i trećem planu. Iako podaci za sada ne izgledaju impresivno, prema rečima stručnjaka ovo je područje koje pokazuje veliki potencijal. Ako mislite da je ono čime se Google zajednica trenutno bavi lako – okušajte sreću u istom poslu ovde!

1_Altra_IQ_Sensor_Tech_shoe_reflective_nightime_women Vesnici tehnološkog proleća Doors Doors – vrata između stvarnosti i virtuelnog Skrivene funkcije na iPhone-u Skrivene iPhone funkcije za koje sigurno ne znate Lenovo VIBE K5 Lenovo predstavio novi VIBE K5 Plus · · ·