4828_cover
U VAZDUHU · svet

Japanski vozovi su uvek bili poznati po svojoj brzini i tačnosti, a uskoro ćemo verovatno za njih vezivati i luksuz. Naime, 1. maja je na japanskim šinama debitovao Shiki-shima voz, kome bi po kvalitetu usluge i raskoši pozavideli i najskuplji hoteli od 5 zvezdica.

Dizajniran od strane Kena Okuyame, inače proslavljene figure u svetu industrijskog dizajna (sarađivao je sa automobilskim gigantima kao što su Porsche, Ferrari i General Motors), luksuzni voz japanske kompanije JR East svojim putnicima pruža nezaboravno iskustvo slično krstarenju sa najskupljim brodovima.

Voz ima 10 vagona i može da primi najviše 35 putnika, koji su smešteni u 15 standardnih i 2 ekskluzivna apartmana. U svakom od njih se nalazi mala trpezarija, kupatilo i dva kreveta. Obroke možete imati i u restoranu, a za opuštanje je rezervisan salon.

Prvi i poslednji vagon pružaju i dodatnu pogodnost u vidu prostorija za opuštanje sa sofama i foteljama, u kojima možete kroz velike prozore uživati u prelepim planinskim i priobalnim predelima na vašem putu.

Enterijer voza je napravljen od najkvalitetnijih materijala, a u dizajnu su korišćeni elementi inspirisani kulturom istočnog Japana, kao što su na primer prozori i zidovi salona sa šumskim motivima ili kade od čempresa u kupatilu.

Sasvim očekivano, i restoransko iskustvo je na najvišem nivou. Glavni kuvar je Katsuhiro Nakamura, inače prvi Japanac koji je dobio Michelin zvezdu. Obroci su spremljeni od sastojaka karakterističnih za mesta na liniji voza.

Naravno za ovakvo luksuzno iskustvo moraćete da izdvojite pozamašnu sumu. Cene karata se kreću od 2.850 do 8.450 dolara, u zavisnosti od toga koji apartman izaberete. Ipak, to nije sprečilo zainteresovane mušterije da rezervišu svoje mesto, pa će tako voz biti zauzet do marta sledeće godine.

198605-3-900-e3fd5cd712-1476693023_cover Lokacije koje izgledaju kao da su sa druge planete Jezero Orovil u Kaliforniji jula 2010. i avgusta 2016. Planeta Zemlja nekad i sad Divlji konji  (foto: Carina Maiwald) Neukroćena lepota: Divlji konji u Bosni i Hercegovini (izvor 7te.org)_cover Teorija malog sveta · ·