cover www.youtube.com
U VAZDUHU · svet

Javna kupatila, hamami, banje, spa centri… Kako god da ih zovete, oni su već vekovima prisutni u celom svetu. U nekim zemljama odlazak u njih predstavlja odmor i relaksaciju, a u drugim šansu za socijalizaciju i razvijanje kulture druženja. Zato pogledajte kako izgledaju neka od njintersantnijih javnih kupatila koja krase našu planetu.

Gellért Baths – Budimpešta, Mađarska

Kultura brčkanja toliko je postala popularna početkom XX veka u Budimpešti, da je grad zbog toga 1934. godine dobio nadimak “Spa grad”. Gellért kupalište otvoreno je 1919. godine, a sastoji se od 13 kupatila, 3 spoljna bazena, 8 termalnih kupatila, dok je sve dekorisano mozaicima, skulpturama i vitražima.

Terme di Saturnia – Saturnija, Italija

Mitološka priča kaže kako je Jupiter munjom gađao Saturna, međutim on je uspeo da je izbegne, te je ova svom silom udarila o zemlju. Tu gde ju je rasekla potekla je topla lekovita voda nazvana Terme di Saturnia, ili “Saturnov spa”. Već hiljadama godina posetioci se kupaju i uživaju u ovom prelepom pejsažu, koji se nalazi u vulkanskom krateru.

Cagaloglu Hamami – Istambul, Turska

Ovo javno kupatilo sagrađeno je još za vreme Otomanskog carstva, preciznije 1741. godine. Poseduje odvojene ulaze, tople i hladne prostorije za muškarce i žene. Arhitekturu krase mermerne fontane i kupole, koje se vekovima besprekorno čuvaju i održavaju.

Takaragawa Onsen — Gunma, Japan

Takaragawa se smatra za jedno od najlepših spa mesta u Japanu, što posebno govori za sebe, jer je ova zemlja puna toplih izvora. Ako je verovati folkloru, priča se da voda koja se spušta sa planina u sebi ima magična izlečujuća svojstva. Zato se ljudi već od drevnih vremena ovde odmaraju i relaksiraju. U sklopu postoje tri kupališta predviđena i za muškarce i za žene, dok je jedno rezervisano isključivo za žene.

Sandunovsky Banya – Moskva, Rusija

Godine 1808. nastala je banja Sandunovsky, i samim tim je najstarije javno kupatilo u Rusiji. To je izuzetno pohvalna titula, s obzirom da su ovakva kupatila ponos i dika duge ruske istorije. U Moskvi se upravo ova banja smatra najluksuznijom, jer u sebi sadrži nekoliko sauna i bazena sa hladnom vodom. Svaka prostorija uređena je tako da bude unikatna, pa se može videti uticaj antičkog rimskog stila, kao i ruskih bajki.

Termas Geometricas – Pikon, Čile

Smešten u nacionalnom parku, Geometricas je najveći prirodni izvor na svetu. Dugačak crveni drveni put-most spaja 20 bazena punih pare, koji se nalaze u dnu kanjona, okruženog bogatim zelenim rastinjem. A nakon toplog brčkanja, dva vodopada pružaju preko potrebno osveženje i rashlađenje.

Leukerbad Therme — Leukerbad, Švajcarska

Jedan od najvećih spa centara nalazi se u Alpima, čak 1.500 metara iznad mora. Posetioci mogu da biraju između 10 različitih termalnih kupatila, a oni bivaju poprilično topli, jer dostižu temperature i do 42 stepena!

The Blue Lagoon — Grindavik, Island

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Islandu svakako je masivni termalni izvor The Blue Lagoon. Njegova blagotvorna voda u sebi sadrži mineralne soli, sumpor i blato, zbog čega ne samo da pruža kompletnu negu svima koji u nju uđu, već i zbog navedenih komponenti ima prepoznatljivo plavu boju.

The Spa in Garden Five — Seul, Južna Koreja

Poznati kao jjimjilbangs, korejska javna kuptaila rade 24 časa svih 7 dana u nedelji. S obzirom da se The Spa in Garden Five sastoji od đakuzija, tuševa, tradicionalnih kiln sauna i soba za masažu, to znači da boravak tamo poboljšava cirkulaciju, relaksira um i čisti telo. Uz to se dodatno može opustiti u restoranima, salonima za negu noktiju, prostorijama za čitanje i igranje društvenih igara.

couple bathe in the red wine bath, ( a bath containing real red wine), at Hakone Kowakien Yunessun in Tokyo, Japan. Image shot 2006. Exact date unknown. Da li ste se nekada kupali u vinu? disney-bar-alcohol-parque-portada-1535992043 Diznilend u 2019. uvodi veliku novinu gum-wall-california-2[7] Zidovi puni žvakaćih guma: Bizarne turističke atrakcije u gradovima SAD 4718860-13964110-cover Zanimljivosti o zastavama · · · · · · ·