Prva pivska tura
U VAZDUHU · grad

U okviru pivske ture koju je osmislila i po prvi put organizovala agencija Go2 Srbija posetioci su imali priliku da obilaze više pabova, isprobavaju domaće kraft pivo, i upoznaju se sa istorijom pivarstva u Srbiji. Tura nadahnuta ekspanzijom lokalnih kraft piva, i njihovom popularnošću startovala je 27. maja. Prema rečima organizatora ove ture u planu je da se one nadalje organizuju svakog vikenda, i to petkom i subotom od 18 i 19 časova, kako na srpskom tako i na engleskom jeziku.

Prva pivska tura odvijala se na Dorćolu, obišli smo tri paba i degustirali sedam različitih vrsta kraft piva. Najpre se u baru Krafter u ulici Strahinjića Bana probaju domaća točena piva, uz priču o njihovim osobenostima – jačini, sastavu, ukusu, načinu izrade. Na meniju je jedan lagani lager, kao i hopster intenzivnijeg ukusa, sa više hmelja, koji se pravi u Sindikat pivari na Divčibarama. Tura se nastavlja u Beer wood pabu u ulici Cara Dušana, i završava u baru Passenger u Siminoj ulici, nedaleko od Studentskog parka. U odabranim pabovima se isprobavaju raznolika zanatska piva- laganija i intenzivnija, sa manjim i većim procentom alkohola, sa različitim strukturama i aromama.

„Cilj nam je da se posetiocima ture svidi ovaj domaći prozivod, da zajedno sa vodičem čuju neke interesantne priče o starom gradu, ali i o tome kako se pivo sprema, i koje su razlike između piva“, objašnjava Milica Stanojević, vodič pivske ture.

Ona navodi i da se na Dorćolu, u Skadarliji, u 19. veku nalazila prva mala pivara u Beogradu. Ova pivara je vremenom povezana sa velikom Vajfert pivarom, i tako je nastala prva industrijska pivara na ovim prostorima. Tokom ture mogu se čuti mnogi zanimljivi istorijski podaci, ali i podaci o samom pivu. Pored ostalog i to da se sva piva dele na dve osnovne vrste – na lagere i na ejlove. Razlika je u načinu proizvodnje i u pivskim kvascima koji se koriste. Tako se ejlovi prave sa kvascem koji započinje proces vrenja na površini i na višoj temperaturi, a čitav taj proces traje relativno kratko. Kod izrade lagera proces je duži, koristi se kvasac koji proces fermentacije započinje na dnu, a sve se odvija na nižim temperaturama. Reč lager je nemačkog porekla i znači – čuvati ili skladištiti. Lageri su najpopularnija vrsta piva u svetu, a najpoznatiji su nemački, češki i holandski brendovi.

U svetu postoji preko 1000 vrsta piva – razlikuju se po boji, vrsti kvasca, načinu vrenja, prema sadržaju ekstrata, procentu alkohola, polaznoj sirovini …U okviru beogradske pivske ture razlike postaju očigledne kada probate pšenično pivo, ili pivo od raži, primerak sa više hmelja, ili zanimljiva kraft piva u kojima se sastojci mešaju. Lagano pivo zanimljivog ukusa Paklena pomorandža služi se u Beer Wood pabu, a tamnije, intenzivnije i oporije pivo od raži – Kaš može se probati u baru Passenger. U pivnici Beer Wood su, inače, najpopularniji različiti lageri, svetli i tamni polzer, kao i mnoga interesantna kraft piva.

Ljudi ispred organizacije Beogradska pivska tura skreću pažnju na sve veću popularnost raznolikih kraft piva kod nas, na sve veči broj proizvođača u Srbiji, i naravno – na sve veći broj pivnica u našem gradu. Organizatori ture ističu da je ona novitet u raznolikoj ponudi drugačijih turističkih obilazaka Beograda, da je namenjena sugrađanima i strancima, kao i da su cene različite u zavisnosti od toga na kom jeziku želite da se upoznate sa pivima u prestonici. Za englesko izdanje cena obilaska iznosi 10 evra, a za srpsko 1000 dinara. U slučaju da vam je već pošla voda na usta, znajte da je prijavljivanje neophodno kao i da sve detalje oko organizovanja pivske ture možete pronaći na zvaničnom sajtu.

17498988_406004369783906_1275270653570502029_n_cover Urban Platz nastavlja da se razvija: Tattoo Platz počeo sa radom lemonberry_cover Lemon Berry Studio: Oaza kreativne zabave Plan-B-2017-Cover PLAN B – Festival subverzivnog filma Nova-linija-sakoa-koja-ostavlja-bez-daha-1 (1)GLGLGL DRUNK PALM – nova linija sakoa koja ostavlja bez daha · · · ·