4FEE421C00000578-6147905-image-a-35_1536488844828
U VAZDUHU · flešbek

Premijer Velike Britanije Vinston Čerčil jedna je od najpoznatijih figura novije istorije, a na retko kojoj fotografiji možemo ga videti bez cigare u ustima. Čuveni političar toliko ih je voleo, da je MI5 morao da proverava svaku od njih da nije otrovana.

Kako je Vinston Čerčil svojevremeno dobijao cigare na poklon od raznih obožavalaca, postojala je opasnost da neka od njih bude otrovana, jer bi to bio najlakši način za ubijanje. Britanska služba bezbednosti MI5 je zato svaku od njih prvo davala miševima kako bi se utvrdilo da u njima nema cijanida ili drugog otrova. Iako je to i dalje ostavljalo mogućnost minijaturnog eksploziva koji bi se aktivirao po paljenju cigarete, Čerčil nije dozvoljavao da se one unište već je uživao u konzumaciji.

Da sakriveni eksploziv nije bio daleko od istine pokazao je stvarni pokušaj da se Čerčil ubije pomoću eksplozivne čokolade. Međutim, MI5 je na vreme dobio dojavu o nacističkom planu, tako da je on bio osujećen.

Još jedan zanimljiv slučaj bio je kada je jedan francuski general Čerčilu poklonio šunku. Njega je to oduševilo i jedva je čekao da je proba. Obaveštajna služba je smišljala kako da proveri šunku i odlučili su da je daju jednoj mački. Tek kada su utvrdili da je sa njom sve u redu, premijer je dobio šansu da uživa u poklonu.


a5c54aac6452a270f20ae563a5320964 Najbolja ostvarenja Federika Felinija page-cover 7 istorijskih činjenica koje će napraviti zbrku u vašoj percepciji vremena collage Koji glumac je bio glavni zavodnik u godini vašeg rođenja page-cover-friends Ikona stila ’90-ih: Kako nas je očarala Dženifer Aniston · · · ·