vxibglep
U VAZDUHU · flešbek

Penicilin, mikrotalasna pećnica, viagra. Ovo su samo neki od izuma koji su nastalo slučajno kada su njihovi tvorci želeli da postignu nešto sasvim drugo. Ipak, samo je jedan od takvih izuma eksplodirao istog trenutka kada je prvi put otkriven.

Radi se, naravno, o barutu, koji je nastao u Kini pre malo više od hiljadu godina. U 9. veku poznat kao huo jao, ili plamteći lek, barut su otkrili kineski alhemičari koji su želeli da pronađu formulu za eliksir večnog života. Veruje se da je jedan od njih eksperimentisao sa kalijum nitratom, ćumurom i sumporom. Kada je napravio smešu sa 75% prve, 15% druge i 10% treće supstance, desilo se nešto što je najmanje očekivao.

Umesto da mu da večni život, napravljena mešavina je u kontaktu sa vatrom eksplodirala. Naš anonimni pronalazač je završio sa teškim opekotinama na licu i rukama, a neki izvori tvrde da mu je i kuća bila značajno oštećena.

Formula za barut je ubrzo iskorišćena za pravljenje vatrometa, a već 904. barut je postao deo vatrenog oružja kada su ga snage dinastije Sung upotrebile u borbi protiv Mongola. Nakon ove bitke, Kinezi su postali svesni ubojitosti ove supstance i odlučili su da po svaku cenu sakriju njenu formulu od stranaca. To je, međutim, bilo teško sprovesti u delo pa je barut Putem svile stigao do Indije, Bliskog istoka i, na kraju, Evrope.

Do 1350. i francuska i engleska vojska su ratovale topovima, koje su sa entuzijazmom koristili tokom Stogodišnjeg rata. Slično oružje je bilo i u arsenalu Osmanlijskog carstva 1453. tokom opsade Carigrada. Bitke više nikada nisu bile iste. Sada je bilo moguće povrediti i usmrtiti neprijatelje sa velike distance što je dovelo do rasta broja žrtava u ratnim sukobima.

Na kraju se ispostavilo da je izum koji je trebalo da dovede do večnog života doveo do nebrojeno mnogo smrti. To baš ne ide u korist čovečanstva, ali nije da je mnogo toga drugog imalo smisla u ljudskoj istoriji…

pjimage (29) Gde su danas supermodeli ’90-ih? pjimage (27) Najlepše italijanske glumice svih vremena pjimage (8) Ove slike će vas sigurno vratiti u detinjstvo pjimage (9) Kultni bračni parovi nekada i sada · · · ·