žene
PULS GRADA · sport&rekreacija

Da, stalno te pitaju da li znaš šta je ofsajd, svi oni koji te ikada sretnu, uz to te pitaju i da li znaš ko je Giroud, valjda zato što njegovo ime ne zvuči dovoljno „fudbalerski“ ili podseća na cigarete pa misle da ćeš da se zbuniš.

Od ranih nogu muškarci osećaju pritisak i obavezu da komentarišu fudbal. To je skoro inicijacija u svet muškaraca, i oni u svakom trenutku moraju da se sete kako je Nikola Žigić „pobedio“ Romu ili moraju biti u stanju da raspravljaju da li je Wayne Rooney odličan fudbaler ili ipak nije baš toliko. Kad si žena, to niko ne očekuje od tebe. Kada znaš neku informaciju to je jer:
1. To svi znaju, 2. Sigurno ti je dečko rekao.

Recimo, konstanto pitaju da li ti je lep npr. taj Giroud pa zato gledaš fudbal. Pošto je samo jedna stvar moguća- žene sve rade jer im se muškarac dopada. Okej, naravno, nije uvek tako, ali je činjenica da žene još uvek nisu dobrodošle u muški svet fudbala. Ipak, činjenica je da i ženski fudbal (pošto i dalje mora da se koristi da odrednica-ženski, kao da važe neka druga pravila, pa je drugi sport u pitanju) dobija na popularnosti i više ne smatra da je neki bezvezni sport.

I na fudbalskim stadionima širom sveta je sve više žena u publici. Vikendom, stadoni zaista mogu biti mesto okupljanja porodice. Odgleda se neki dobar meč, izbaci iz sebe sva ona energija, adrenalin proradi, pa na neki dobar ručak posle toga. Sa druge strane, kad se malo bolje razmisli, zašto mora da se zna sva statistika, ili zašto mora da se pamti svaki gol određenog fudbalera? U igri može samo da se uživa i bez predznanja. Da se divi potezima koji se upravo dešavaju a ne samo da se evociraju uspomene na prošle utakmice. U tome se razlikuje žensko poimanje fudbala- žene koje vole fudbal su mnogo više usredsređene na sadašnji momenat. I mnogo lakše podnesu prelazak igrača u „neprijateljski“ klub.

Kada žena prati fudbal, mora baš da se dokaže. Mušakrcima je valjda fudbal toliko bitan da misle da žene ne mogu da ga razumeju. Ali, to je taj momenat našeg globalnog društva, postoje stvari za dečake i stvari za devojčice. I nekada se ima utisak da je ta ljubav prema fudbalu nešto neprirodno jer niko nikada to nije očekivao od tebe. I mnogo utakmica koje možda želiš da gledaš sa nekim gledaš sama jer muškarci baš ne žele da te prime u taj sveti prostor- fudbal i pivo. Ali, nema veze, u fudbalu se uživa i bez drugih. A kada konačno sa nekim pričaš o fudbalu shvatiš da znaš mnogo i da je fudbal zaista deo tvog života. Da jedva čekaš vikend da tvoj klub igra i pratiš nekoliko liga i o svima znaš osnovne stvari. Što bi rekli stari Latini: „Mudrome dosta!“


z Najbolje obučeni teniseri svih vremena ju Fudbaleri koji ne izgledaju baš srećno u novim klubovima Raduljic aza adidas Miroslav Raduljica u novoj adidas kampanji Emir se priprema za Belgrade 10k Emir i Danijela naporno treniraju za Nike BELGRADE 10k