shutterstock_116504368-1000x500
U VAZDUHU · svet

Gondole su danas simbol Venecije, ali je njihovo poreklo obavijeno velom misterije. Po svemu sudeći, tako će i ostati. Ono što nije obavijeno velom misterije jeste to kako su se gondole razvijale i kako su dobile današnji prepoznatljivi izgled

Elegantnim crnim čamcima upravljaju gondolijeri u majcama na pruge, ponekad i zapevaju neku italijansku melodiju, a za to vreme uživamo u vožnji i pogledu na Veneciju, ali tako nije bilo oduvek. Nema nikakve sumnje da je gondola simbol Venecije, iako svako ko je posetio ovaj grad na vodi, zna da ova romantična slika ne odgovara realnosti.

Istoričari nemaju tačan podatak kada su gondole počele da krstare Venecijom, ali prvi zapisi o ovim bananolikim čamcima datiraju od 1094. U to vreme gondole su bile znatno veće, a dva veslača su joj omogućavala kretanje. Kao glavno prevozno sredstvo u gradu, takođe je prestavljalo i statusni simobl; Bogataši su se međusobno nadmetali ko će imati veću, kvalitetniju, raskošniju gondolu. Neprimereno nadmetanje bogataša podstaklo je venecijanski senat da usvoji zakon koji je podrazumevao da sve gondole moraju da budu iste. Imućni stanovnici Venecije su mogli da koriste svoje okićene čamce, ali uz visoke kazne.

Tokom vekova gondola se menjala, a sadašnji oblik je dobila u 19. veku, iako se i dalje razvijala uz male izmene, gradske vlasti su u 20. veku zabranile bilo kakve promene vezano za izgled čamca. Danas se gondole međusobno ne razlikuju, osim nekih sitnih ukrasa koje gondolijer sam postavi.

Danas u Veneciji postoji 400 gondola, stanovnici grada su odavno prešli na modernije vidove transporta, a one i dalje žive samo zahvaljujući turistima.

desetzapovijedi_22122014_press 10 zapovesti ateista asdfg Doktorske studije u Gisenu – svi studenti su dobrodošli beauty-863061_960_720_cover Kako Evropljani tretiraju prostituciju? 123456 Šta bi se dogodilo da je Zemlja duplo veća · · ·