covermozak
PULS GRADA · zdravlje

Ne, niti se šalimo, niti je ovo zaplet nekog novog naučnofantastičnog filma. Ako do sada još niste shvatili, čovek je u stanju da svakodnevnim aktivnostima utiče na to kakav će mozak imati kada ga stignu godine.

Svi pričaju o Alchajmeru, svi znaju toliko toga o staračkoj demenciji, ali čovek ima i obavjezu i dužnost da gradi boljeg sebe, a to znači da vežba sve mišiće pa tako i mozak!

Zaboravite na ukrštene reči, i pogledajte druge stvari koje mnogo utiču na to kakav vam je onaj sivi mišić posred glave…

Mozak je verovatno najmisteriozniji organ u ljudskom telu. Naučnici stalno pokušavaju da dokuče njegove misterije, učeći stalno o njegovim još neispitanim osobinama. Evo šta su dokazala novija ispitivanja mozga i mentalnih aktivnosti:

1. Hroničan nedostatak sna pogoršava vaše pamćenje

Dokazano je da tokom noći oni kojima nedostaje sna pokazuju veći razvoj ka Alchajmerovoj bolesti u poznijem dobu, jer se ćelije ne oslobađaju štetnih uticaja prikupljenih tokom dana. Naspavajte se!

2. Stres koji traje dugo, trajno oštećuje mozak

Upravo tako, najpre će vam stradati oni delovi mozga zaduženi za pamćenje i kontrolu sopstvenih postupaka. Znači ako u poslednje vreme lako planete ili ako ne možete da zapamtite baš ništa, vreme je da promenite način i režim spavanja.

3. Ljubav i mržnja imaju dosta toga zajedničkog

Ispitivanja su potvrdila da ljubav i mržnja aktiviraju ista područja u mozgu. Ipak, ljubav će vam blokirati centre za donošenje odluka ili rasuđivanje, naravno, samo privremeno!

4. Naš mozak je osetljiv na hidrataciju

80% našeg mozga čini voda, a to znači da ukoliko ste žedni to može da utiče na vaše snalaženje u prostoru, kognitivne sposobnosti i jasno rasuđivanje. Setite se halucinacija u pustinji!

5. Trudnoća menja strukture u mozgu

Tokom trudnoće smanjuje se broj sivih ćelija zaduženih za jačanje međuljudskih odnosa, za razumevanje drugih, a naučnici to objašnjavaju potrebom majke da izgradi odnos sa plodom, odnosno budućim detetom prema kojem ima odgovornost do kraja života i kojem će biti potrebna njena njega.

6. Čitanje najbolje trenira mozak

Naučnici sa Oksforda su dokazali da čitanje jeste nekakav fitnes za mozak; to znači da kada čitate, vi ojačavate kognitivne veze među ćelijama, ali i pomažete krvi da lakše stigne do udaljenijih sfera vašeg mozga. Pumpajte tu krv, čitajte svakoga dana!

mnd dentalcover MND Dental: Povrede zuba kod dece immuno_systems_immunitea_20_kapsula_105_cocwe Immunitea: Prirodni preparat za jačanje imuniteta Too early Kako da se ujutru ne osećate i ne izgledate kao zombi rexfeatures_390901hf-920x564cover Nesanica: Zašto je imamo i kako da je se rešimo · · ·