photo-1514933651103-005eec06c04b
PULS GRADA · gastro

Kada se približi vreme ručka i počnemo da mozgamo šta ćemo jesti, poslednja stvar na koju obraćamo pažnju jeste muzika koju tokom obroka slušamo, kao i njena jačina. Možda bi ipak trebalo da počnemo da je uzimamo u obzir. Šta mislite, da li zdrave namirnice jedete kada slušate tihu ili glasnu muziku? Istraživači Univerziteta u Južnoj Karolini sproveli su prvu u nizu studija, koja će nam približiti vezu između muzike koju slušamo za vreme obroka i hrane koju konzumiramo.

Ako ste fan rokenrola, ili muzike tvrđeg zvuka, verovatno ne pomišljate na to da možda baš zbog toga jedete nezdravu hranu. Međutim, grešite. Rezultati studije pokazali su da zvuk lagane muzike koja se čuje u pozadini, utiče na zdraviji izbor namirnica, i suprotno. Restorani i kafići sve češće se odlučuju za ambijentalnu muziku, da bi pridobili svoje posetioce. Neki vlasnici, pak, smatraju da je bučna muzika prikladnija, tako da uvek imate izbor.

U Stokholmu je sproveden eksperiment u jednom kafiću. Naime, posetioci su imali priliku da u toku dva dana u pozadini čuju muziku različite jačine. Raspon se kretao od 55 do 70 decibela. Jela na meniju birana su ciljano, kako bi se osigurao uspeh istraživanja i otkrilo na koji način muzika utiče na naš izbor hrane. Zdrave namirnice ukljičivale su salatu, kao neutralne označene su kafa i čaj, a kao nezdrave slatkiši.

Ishod istraživanja bio je sledeći: ambijentalna muzika povećavala je šanse za izbor zdravijeg obroka za čak 10 odsto. Kada se u pozadini čula glasnija muzika, posetioci su se pre odlučivali za slatkiše ili druge nezdrave namirnice. Slično istraživanje sprovedeno je i u jednom supermarketu, a rezultati su pokazili isto.

Treći, nešto drugačiji, eksperiment sproveden je u saradnji sa studentima. U kafićima je puštana glasna ili tiha muzika, a ponekad je vladala i tišina. Zvezda na meniju bila je čokoladna torta, za koju su se češće odlučivali studenti do kojih je dopirao glasan zvuk, i taj broj je gradacijski opadao kako je zvuk postajao tiši. Krajnji zaključak bio je da je presudna jačina muzike, a ne njen žanr.

Zašto su muzika i hrana toliko povezane? Glasna muzika pokreće, te ljudi biraju hranu koja ih uzbuđuje, a koja često nije pametan izbor. Sa druge strane, lagani zvuci opuštaju i navode ljude da biraju zdravo. Naučnici se nadaju da će dobijeni rezultati pomoći ljudima da shvate da ne vladaju uvek situacijom i da je vreme za promenu navika.

shutterstock_1068586529_cover Italijansko belo zlato: Mocarela i maskarpone brussels-1017977_1920_cover Belgija: Zemlja čokolade, vafli i piva cover 10 najčudnijih povrćki na svetu fish-and-chips2 Ulična hrana: Lična karta svake zemlje · · ·