spencer-imbrock-487035-unsplash
KULTURA · muzika

Puno je stvari o kojima treba voditi računa prilikom donošenja važnih finansijskih odluka. Na listu onoga na šta treba obratiti pažnju dodajte i muziku, koja može i te kako da usmeri vaše ulaganje.

Već je bilo raznih istraživanja koja su pokazala kako muzika može da utiče na naše odluke i ponašanje, uključujući brzinu vožnje automobila, razumevanje prilikom čitanja ili rezultate na testovima inteligencije. Najnovije je pokazalo da postoji značajna razlika u finansijskim odlukama u odnosu na to da li slušamo brzu elektronsku muziku ili sporiju muziku koja opušta.

Istraživanje je dalo ljudima mogućnost da ulažu lažan novac, a sve to dok su slušali sporu ili brzu muziku, ili je uopšte nisu ni slušali. Rezultati su pokazali da su ljudi opreznije ulagali dok su slušali brzu muziku ili onu koju su doživljavali kao uznemirujuću. Za test je korišćena instrumentalna muzika, i to elektronski miks izvođača pod imenom Deadmau5 i ambijentalna muzika Karuneša.

Ispitanici su imali izbor između ulaganja bez rizika koje garantovano donosi manje dobitke ili visokorizičnog ulaganja koje donosi ogromne dobitke. U drugoj varijanti, birali su kako će rasporediti sredstva između tri opcije, od kojih je svaka nudila različite mogućnosti povratka novca. Pokazalo se da je grupa koja je slušala elektronsku muziku odabrala sigurnija ulaganja, kao i oni koji su je smatrali uznemirujućom.

Veruje se da muzika koju smatramo napadnom može da preoptereti naša čula, tako da imamo manje koncentracije i manje šanse da se odlučimo za nešto rizično. Sledeći korak bi bio istraživanje u kojem učesnici sami biraju muziku, jer ne oseća svako iste efekte od samo dva žanra. To ne znači da i sami treba da slušate elektroniku kada birate šta ćete sa novcem, već samo da budete svesni toga da muzika ima uticaj na vaš proces razmišljanja.

kacey-musgraves-aoty-1097615644-1000x500 Gremiji 2019: Čajldiš Gambino, Kejsi Masgrejvs i Dua Lipa veliki pobednici Josipa Lisac Koncert Josipe Lisac u Novom Sadu Hot2stage 2Hot4Stage FEST 2019 Pink Pink je dobila zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih · · · ·