steak-978654_960_720_cover
PULS GRADA · gastro

Ljudi najčešće imaju iste probleme sa prženjem bifteka: Ili ispadne suviše živ, ili bude totalno prepečen (što je svakako gora situacija). Ako želite da impresionirate vaše goste svojim kulinarskim sposobnostima, preporučujemo vam da se držite ovih 6 saveta za pravljenje savršenog bifteka. Kada već kupujete skupo meso, potrudite se da ono bude što ukusnije moguće.

1. Izaberite najbolje parče mesa

Ukus bifteka će pre svega zavisiti od kvaliteta samog mesa. Svi već znamo da najbolji komadi završavaju u restoranima i da uglavnom moramo da se zadovoljavamo lošijim. Potrudite se nađete svog mesara koji će za vas čuvati najsočnije komade odrezaka. Ponudite mu veću svotu novca za njih ako je potrebno.

2. Držite ga neko vreme na sobnoj temperaturi pre prženja

Kuvari preporučuju da biftek izvadite iz frižidera bar sat vremena pre pripreme. Na taj način će se meso malo opustiti i omekšati, što će ga učiniti lakšim za prženje i posledično, ukusnijim za jelo.

3. Dobro ga začinite solju i biberom

Preporučujemo vam da meso začinite neposredno pre prženja. Veliki su šanse da se biber neće mnogo osetiti, tako da oko volite ovaj ukus, slobodno malo preterajte u njegovom korišćenju. Ostali začini nisu neophodni, osim eventualno svežeg ruzmarina, koji se odlično uklapa sa ukusom bifteka.

4. Pržite ga na najvišoj temperaturi

Teško je precizno odrediti koliko dugo treba da se prži meso, budući da komadi mogu biti različite debljine, a i ljudi vole različite ukuse, pa nekim odgovara malo krvaviji, dok drugi uživaju u rešijem bifteku. Za srednje pečen biftek uglavnom treba pržiti svaku stranu po 3-4 minuta na najvišoj temperaturi, sa okretanjem svakog minuta. Naravno, manje gledajte na sat dok pržite, a više obratite pažnju kako izgleda meso, da vam ne bi slučajno zagorelo.

5. Pržite ga na buteru

Buter se najbolje uklapa sa ukusom mesa, a na kraju ga možete dodati u tiganj i napraviti sos sa njime, uz dodatak crnog vina po ukusu.

6. Nakon završetka prženja, sačekajte 5 minuta pre nego što ga poslužite

Kuvari preporučuju da ostavite biftek da odstoji neko vreme na tanjiru po završetku kuvanja, pa ga tek nakon toga poslužite gostima.

Restoran Enso Moderna gastronomija: Restoran Enso ima novi meni unnamed (5)_cover Dva štapića – posvećenost i ljubav _cover Fine Casual: Dining & Catering Humus_1-1_cover Sedam situacija u kojima je humus savršeno jelo · · · ·